The hydraulic jump at an abrupt enlargement
- Tez No: 68796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY DENLİ TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik Sıçrama, Ani Kanal Genişlemeleri, R-tipi Sıçrama, S-tipi Sıçrama, Uyarlanmış Çroude Sayısı iv, Hydraulic Jump, Abrupt enlargement, R-Jump, S-Jump, Modified Froude Number m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ani kanal genişlemelerinde hidrolik sıçrama, menba suyu Fraude sayısına, kuyruk suyu ve genişleme oranına bağlı olarak iki değişik şekilde oluşur. Bu oluşumlar, R-tipi sıçrama ve S-tipi sıçrama olarak adlandırılmaktadır. R- ve S-tipi sıçramalar hem deneysel hem de teorik olarak incelenmiştir. Belirli menba suyu Kroujie sayısına ve genişleme oranına bağlı olarak, her iki sıçrama için, genişlemenin hemen başı ile sıçramanın sonu arasında momentum denklemleri kurularak kuyruk suyu yüksekliği hesaplanmasında teoriler geliştirilmiştir. R-tipi sıçramada sürtünme kuvvetinin, S- tipi sıçramada ise genişleme duvarlarında oluşan kuvvetin hesaplanması için yeni yaklaşımlar geliştirilmiştir. Deney verileri, literatürdeki yaklaşımlar ve yeni yaklaşımlar ile kıyaslanmıştır. Pratik tasarım yöntemleri için, uyarlanmış Froude sayısı ölçek faktörü olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The hydraulic jump at an abrupt enlargement may occur in two different forms namely R-jump and S-jump depending on the upstream Froude number, the relative magnitudes of the tailwater depth and the width ratio with respect to the initial depth of the jump. The characteristics of the R- and S-jumps at an abrupt enlargement have been investigated both experimentally and theoretically. To predict the relative depth ratio for known upstream conditions, the momentum equation is written for the outlet section and the end of the jump. For R-jumps, a coefficient of friction is introduced to estimate the friction force. For S- jumps, to calculate the pressure force on the expanded walls, the backed-up depth is simply estimated as the arithmetic mean of the depths of the jet at the outlet and tailwater. The data obtained from the experiments on R- and S-jumps are compared with the new approaches introduced in the present study and the approaches in the literature. For practical design purposes, a scaling factor called as modified Froude number, is introduced.