Input torque balancing with a helical spring
Yay ile tahrik momentinin düzgünleştirilmesi
  1. Tez No: 68801
  2. Yazar: FEZA GÖKIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. TURGUT TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahrik momenti dalgalanmaları, Yay ile dengeleme, Dört çubuk mekanizması (dengeleme), Genetik algoritma vı
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz GÖKIŞIK, Feza Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut TÜMER Eylül 1997, 103 sayfa Bu tezde, tahrik kolu sabit hızla dönen değişken ataletli mekanizmaların tahrik momentlerindeki dalgalanmaların, biyel ve sabit uzuv üzerindeki noktalar arasına yerleştirilen helisel bir yay ile giderilmesi problemi ele alınmıştır. Bu amaçla en uygun bağlama nokta koordinatları, yay katsayısı, yay serbest uzunluğunun bulunması için, genetik algoritma kullanılarak C++ dilinde bir optimizasyon programı geliştirilmiştir. Yayın sabit mafsal millerine dolanmasını ve hem çekici hem itici durumlarda kalmasını engelleyici kısıtlar getirilmiştir.Sayısal optimizasyon için gerekli olan başlangıç çözüm kümeleri iki yöntem kullanılarak elde edilmiş ve bu yöntemlerin verimlilikleri genetik algoritma ile karşılaştınlmıştır. Bu yöntemlerden birincisi önceden literatüre girmiş olan hassas nokta yaklaşımıdır ve tahrik momenti dalgalanmalarının hareket periyodu içinde seçilen hassas noktalarda sıfırlanmasını esas alır. Doğrudan türev alma metodu olarak anılan ikinci yöntem, aslında dalgalanmaları gideren en uygun kütle dağılımlarının bulunması için geliştirilmiş, bu tezde yay ile dengeleme problemine uyarlanmıştır. Bu yöntemlerin karşılaştırılması sonucu, en iyi sonuç verenin genetik algoritma olduğu görülmüştür. Fakat genetik algoritmanın uzun ve pahalı hesaplama süreci gerektirmesine karşın, diğer metodların üzerine yeterli oranda iyileştirme getirmediği durumlara da rastanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INPUT TORQUE BALANCING WITH A HELICAL SPRING GÖKIŞIK, Feza M.S., Department of Mechamical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut TÜMER September 1997, 103 pages In this thesis, the input torque fluctuations of inertia varying mechanisms with constant input crank speed are balanced by means of a helical spring attached between the coupler and the fixed link of the mechanism. In order to find out proper spring attachment coordinates, its stiffness and free length an optimization program based on a genetic algorithm has been developed using C++ language. Constraints which prevent the spring from being folded over the shafts of fixed pivots, and to prevent the spring from working in both tension and compression are introduced in to the optimization algorithm. mTwo other methods are utilized for the for the spring balancing problem in order to generate the set of initial solutions required by the optimization algorithm, and to compare the effectiveness of different approaches. The first is the precision point approach previously reported in the literature, which makes the input torque fluctuation vanish at some specified precision points over the period of the mechanism. The second method, called direct differentiation approach, has been originally applied to the input torque balancing by providing a suitable mass distribution, and is adopted to spring balancing problem. Under compatible conditions the genetic algorithm yields better results. However, there are cases where its extremely high computational cost is not justifiable compared with the relatively minor improvements obtained. Keywords : Input torque balancing, Spring balancing, Four-bar linkage (balancing), Genetic algorithm IV