Development ofwates quality management strategies for the proposed Işıklı Dam reservair of the Ankara water supply project
Ankara su temini projesi kapsamında önerilen Işıklı Baraj Gölü için su kalitesi yönetim stratejilerinin geliştirilmesi
- Tez No: 68800
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN YURTERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su kalitesi modellemesi, CE-QUAL-W2, yönetim stratejileri vı, Water quality modeling, CE-QUAL-W2, management strategies IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
oz Gündüz, Orhan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Coşkun Yurteri Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Selçuk Soyupak Eylül 1997, 236 Sayfa Bu çalışmada, Ankara Su Temini Projesi kapsamında önerilen Işıklı Baraj Gölü için uygun su kalitesi yönetim stratejileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Önerilen baraj gölündeki su kalitesinin çeşitli senaryo şartlan altında gösterdiği değişimi incelemek amacıyla su kalitesi modellenmesi yaklaşımı kullanılmıştır. Bu kapsamda, önerilen baraj gölünün benzeşimi, iki boyutlu bir hidrodinamik ve su kalitesi modeli (CE-QUAL-W2) kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan doğrultusunda, deri sanayi atık sularının kuşaklanıp baraj aks noktası mansabına aktarılması ve Gerede atıksu antma tesisinin de verimli bir şekilde işletilerek deşarj suyu kalitesinin yönetmelikte belirlenen standartlan sağlaması gerektiği ortaya çıkmıştır. Aynca, Işıklı baraj gölünde oluşması muhtemel ötrofikasyon riskinin engellenmesi için de, göle olan çözünmüş fosfor yüklerinin en aza indirilmesiönerilmektedir. Yine bu çalışmanın sonuçlarına göre, önerilen baraj gölünün, menba kısımlarında yüksek kirletici konsantrasyonlarının su alma noktasına doğru taşımımın engeleyecek bir geçiş bölgesi oluşmasına imkan tanıyacak şekilde, maksimum su seviyesinde işletilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gündüz, Orhan M. S., Environmental Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Coşkun Yurteri Co-Supervisor : Prof. Dr. Selçuk Soyupak ^ September 1 997, 23 6 Pages -j a This study is intended to develop plausible water quality management strategies for the proposed Işıklı Reservoir of the Ankara Water Supply Project. For this purpose, water quality modeling techniques are used to assess the quality status of the future reservoir under different scenario conditions. Within this context, a two dimensional model of hydrodynamics and water quality (CE-QUAL-W2) is applied to simulate the proposed reservoir. The outcomes of this study revealed that the tannery waste stream should be intercepted and directed to a point downstream the dam axis and Gerede Wastewater Treatment Plant should be operated so that the effluent quality fulfills the legal standards. It is also proposed that dissolved phosphorus loads must be minimized to eliminate potential eutrophication risks in Işıklı Reservoir. Furthermore, the results of this study also 111revealed that the future reservoir should be operated at full supply level so that a transition zone would exist in the most upstream reaches of the reservoir to prevent migration of high constituent concentrations to the intake locale.