2005 sonrası Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşen nitelikli işgücü hareketliliğinin ardında yatan sosyolojik nedenler
The sociological reasons behind the skilled labour mobility between Germany and Turkey after 2005
- Tez No: 688039
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Geriye Dönüş Göçü, Nitelikli Göçmen, İkinci ve Üçüncü Nesil, Return migration, Qualified Immigrant, Second and Third Generation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma Almanya'dan Türkiye'ye dönen ikinci ve üçüncü nesil nitelikli Türk ve/veya Türk kökenli Alman vatandaşlarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirerek Türkiye'ye göç ve/veya tersine göç sürecinin Almanya'dan başlayarak Türkiye'de devam eden aşamalarında yaşadıkları olumlu olumsuz deneyimlerini bütüncül bir yaklaşımla tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada toplumsal olguların yaşandıkları ve geliştikleri çevrede araştırılması, anlamlandırılması amaçlandığından nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama tekniği olarak nitel veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Böylece katılımcıların Türkiye'ye göç ve/veya tersine göç süreci hakkındaki düşüncelerinin, izlenimlerinin, bu süreçte edindikleri deneyim ve tecrübelerinin, algı ve anlayışlarının tespit edilmesine çalışılmıştır. Görüşmelerden elde ettiğimiz bulguların betimsel analizi ve tartışması, bu kişilerin süreç boyunca yaşadıkları olumlu olumsuz deneyimlerin neler olduğu, mesleki birikimlerinin en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceği, Türkiye'ye uyum noktasında neler yapılabileceği, bu kişileri tekrar Almanya'ya dönmeye zorlayan nedenlerin neler olduğu ve bunlara karşı ne tür önlemler alınması gerektiği ile ilgili önemli bilgiler elde etmemizi sağlamıştır. Bu konuya ilişkin daha gelişmiş ve detaylı çalışmaların yapılabilmesi için öncelikle gerek Türkiye'ye gelmiş olan ve gerekse Almanya'da olup da Türkiye'ye dönmeyi düşünen bu nitelikli Türk ve Türk kökenli Alman vatandaşlalarının demografik verilerinin istatistiki olarak hazırlanmasının gerekliliği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is analysing the positive and negative experiences and challenges of second and third generation Turkish–Germans citizens during the return migration process to Turkey by using semi-structured in-depth interviews with returnees. In the research, since the objective is to research the social events in the environment lived in and they develop, qualitative research method is preferred. The semi-structured interview technique was used as a data collection technique, as it was tried to determine the participants' thoughts, impressions, experiences and perceptions about the return migration process to Turkey. Descriptive analysis of the findings we received from interviews and discussion, positive and negative experiences these people has during the process and what they are, how their accumulated career can be evaluated, what can be done regarding adaptation in Turkey, what are the reasons to force these people to return Germany and what kind of preventive measures need to be taken; provided us with important information. In order to carry out more advanced and detailed studies on this subject, it was understood that statistical data should be prepared for qualified Turkish–German citizens who migrated to Turkey and those who are considering to migrate to Turkey.