Beliren yetişkinlik döneminde siber zorbalık ve siber mağduriyetin internet bağımlılığı ve sosyal anksiyete ile ilişkisi
Investigating the relationship between cyberbullying, cybervictimization, internet addiction and social anxiety in emerging adulthood
  1. Tez No: 688071
  2. Yazar: ŞEYMA BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Siber Mağduriyet, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Anksiyete, Beliren Yetişkinlik, Cyberbullying, Cybervictimization, Internet Addiction, Social Anxiety, Emerging Adulthood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlik döneminde siber zorbalık, siber mağduriyet, internet bağımlılığı ve sosyal anksiyetenin ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın örneklemi 18-29 yaş arası, 307 kadın, 113 erkek olmak üzere 420 kişiden oluşmaktadır. Demografik Bilgi Formu, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri-II, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği ve Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu tüm katılımcılara çevrimiçi olarak dağıtılmıştır. Toplanan data SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre sosyal anksiyete, internet bağımlılığı ve siber mağduriyet ile pozitif yönde ilişkilidir. Ayrıca sosyal anksiyetenin internet bağımlılığının aracı etkisi ile siber mağduriyeti yordadığı bulunmuştur. Siber zorbalık, internet bağımlılığı ve siber mağduriyetle pozitif yönde ilişkili bulunurken sosyal anksiyete ile aralarında anlamlı bir ilişki bulgulanmamıştır. Sonuç: Sosyal anksiyete puanı yüksek olan bireylerin internet bağımlılığı geliştirme oranı yükselmektedir. İnternet bağımlılığı ise bireyin siber zorbalığa maruz kalma ihtimalini artırmaktadır. Aynı zamanda siber zorbalık arttıkça internet bağımlılığı da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between cyberbullying, cybervictimization, internet addiction and social anxiety among individuals in the emerging adulthood. Methods: The sample of this study was consisted of 420 individuals with 307 female and 113 male between the age of 18-29. Sociodemographic Information Form, The Second Revision of the Revised Cyber Bullying Inventory, Liebowitz Social Anxiety Scale, Young's Internet Addiction Test-Short Form were given to all participants online. Obtained data were analyzed by using SPSS 22. Results: According to the study findings, social anxiety is positively associated with internet addiction and cybervictimization. Additionally, social anxiety predicts cybervictimization with the mediating effect of internet addiction. While cyberbullying was found to be positively correlated with internet addiction and cybervictimization, no significant relationship was found between cyberbullying and social anxiety. Conclusion: These findings indicate that as social anxiety score increased, the rate of being addicted to internet increased, too. Internet addiction, on the other hand, increased the likelihood of an individual being a victim of cyberbullying. Also, as cyberbullying increased, internet addiction increased.