Beliren yetişkinlikte internet bağımlılığının siber zorbalık ve riskli internet davranışları üzerindeki etkisinde öz denetimin düzenleyici rolü
The impacts of internet addiction on cyberbullying and risk internet behaviours on emerging adulthood: The moderator role of self-control
  1. Tez No: 840730
  2. Yazar: EBRAR COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. NESTEREN GAZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Internet addiction, cyberbullying, risky internet behaviors, self-control, emerging adulthood
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin internet bağımlılığı, siber zorbalık ve riskli internet davranışları arasındaki ilişkide öz denetimin düzenleyici rolü olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Araştırma grubu 18-29 yaş arasındaki 282 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Üniversite Öğrencileri İçin Yenilenmiş Siber Zorbalık Ölçeği, Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu (YİBT-KF), Öz Denetim Ölçeği ve Riskli İnternet Davranışları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır ve SPSS paket program ile yorumlanmıştır. Veri analizinde Bağımsız Örneklem t-Testi, Mann-Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis Testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon tekniği, Yol Analizi tekniği kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre internet bağımlılığı ile riskli internet davranışları arasında öz denetimin düzenleyici rolü olmadığı; internet bağımlılığı ve siber mağduriyet arasındaki ilişkide öz denetimin düzenleyici rolü olmadığı belirlenmiştir. Diğer yandan internet bağımlılığı ve siber zorbalık arasındaki ilişkide öz denetimin düzenleyici rolü olduğu görülmüştür. Öz denetimin düşük olduğu durumlarda yüksek internet bağımlılığının da eşlik etmesiyle siber zorbalığı arttığı belirlenmiştir. Bu karşın, öz denetimin yüksek olduğu durumda, internet bağımlılığının siber zorbalık üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine whether self-control moderates the relationship between internet addiction, cyberbullying, and risky internet behaviors of individuals in emerging adulthood. The research group consists of 282 participants between the ages of 18-29. Data were collected using the Personal Information Form, The Revised Cyber Bullying Inventory (RCBI), the Young Internet Addiction Test Short Form (YİBT-SF), the Self- Control Scale, and the Risky Internet Behaviors Scale. Data obtained was analyzed using the SPSS statistical software. Independent Sample t-test, Mann-Whitney U Test, One- Way Analysis of Variance (ANOVA), Kruskal Wallis Test, Pearson Moment Multiplication Correlation technique, and Path Analysis technique were used in data analysis. According to the results of the analysis, there is no moderator role of self-control between internet addiction and risky internet behaviors; self-control has a moderating role in the relationship between internet addiction and cyberbullying. When low self-control is accompanied by high internet addiction, cyberbullying increases, and a significant relationship exists between them. On the other hand, it seems that the effect of internet addiction, where self-control is high, on cyberbullying is insignificant.