A Comparative study on seismic codes
Deprem yönetmeliklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 68812
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seismic codes, equivalent lateral force procedure, seismic design. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz Yüksel, S. Bahadır Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin YILMAZ Eylül 1997, 102 sayfa Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik- 1996 (AY- 1996) kullanılarak binalarda deprem yüklerinin temsili için yapılan eşdeğer statik yük çözümlemesi, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik- 1975 (AY-1975), Amerikan Deprem Yönetmeliği- 1994 (Uniform Building Code, UBC-1994) ve Avrupa Deprem Yönetmeliği-1993 (Earthquake Resistance Design of Structures, Eurocode 8-1993) kullanılarak bulunan değerlerle karşılaştırılmıştır. AY- 1996 nın diğer üç yönetmelikle karşılaştırılmasının kolay olmadığı bilinmelidir. Kullanılan yük kombinezonlarının bile değişik yönetmeliklerde aynıolmaması, bu yönetmelikleri ortak bir zemine oturtmayı güçleştirmektedir. Dört yönetmeliğin hesap ilkelerindeki teoriler, varsayımlar ve formüller prototip olarak seçilen binalar için karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. * AY- 1996, 21. yüzyılda Avrupa'da tek standart kabul edilecek olan Eurocode 8-1993 ile karşılaştırıldığında ikisi arasında pek çok fark olduğu görülmüştür. Bu çalışma, AY-1996'nın hesap ilkeleri ve betonarme yapılar için analiz ve tasarım bakımından UBC-1994 ile büyük ölçüde benzer olduğunu, bunun yanında AY-1996'nın daha güvenli olduğunu gösterir. Analiz ve tasarım bakımından AY- 1975 karşılaştırılan dört yönetmelik arasında en güvensiz olandır. Ayrıntılı içeriği ve Türkiye'deki yapı türlerine uyumluluğu açısından son derece yeterli olan AY-1996'nın yıllar boyu yürürlükte kalmış AY-1975'in eksikliklerini kapattığı görülmüştür. Sonuç olarak AY-1996'nm güvenli, çağdaş ve mantıklı bir yönetmelik olduğu anlaşılmıştır. Anahtar Sözcükler : Deprem yönetmelikleri, eşdeğer deprem yükü yöntemi, depreme dayanıldı yapı tasannu vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY ON SEISMIC CODES Yüksel, S. Bahadır M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin YILMAZ September 1997, 102 pages The equivalent lateral force procedure for the representation of earthquake loads on buildings using the Turkish Earthquake Code 1996 (Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, AY-1996) is compared with the procedure in three other codes, namely, the Turkish Earthquake Code 1975 (Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, AY- 1975), the Uniform Building Code 1994 (UBC-1994), and the Earthquake Resistant Design of Structures 1993 (Eurocode 8-1993). It should be realized that a direct comparison of AY-1996 with the other three codes is complicated. It is quite difficult to bring all these codes to a common iiibasis, since even the load combinations referred to in different codes are not the same. Theories, assumptions, and formulations for calculation principles in four codes are compared and discussed on the basis of chosen prototype buildings. When AY- 1996 is compared to Eurocode 8-1993 which will be the only standard code in Europe in the 21st century, it is seen that there are many differences between them. The present study indicates that analysis and design for calculation principles and for reinforced concrete buildings designed according to AY- 1996 and UBC-1994 the results are similar and, in addition, AY-1996 yields more conservative results. For analysis and design, AY- 1975 is the least conservative of the four seismic codes studied. AY-1996 has very detailed contents and it is in agreement with structural types in Turkey, so it compensates for the lack of requirements of AY- 1975 which was valid in Turkey for years. Finally it can be concluded that AY-1996 is a safe, modern and logical code.