An exploration on how hegemony exercises through urban space
Hegemonyanın kentsel mekanla nasıl işlediğine ilişkin bir araştırma
- Tez No: 688136
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇAĞATAY KESKİNOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mekansal Olarak Hegemonya İşleyişi, Hegemonya, Egemenlik ve Tabiiyet, Mekan ve İktidar İlişkileri, Sınıf Çıkarının Kavranması, Spatial Exercises of Hegemony, Hegemony, Domination, and Subordination, Relations of Space and Power, Apprehension of Class Interest
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 482
Özet
Hegemonik işleyişler açık ve/veya örtülü biçimde gündelik hayat içerisinde örülmektedir. Kapitalist kentsel mekan organizasyonu içerisinde gündelik pratikler memnuniyetle ya da zorlukla gerçekleşirken özü itibariyle mekana, iktidara and sınıf ilişkilerine ilişkin bir kavrayışı üretmekte ve/ya bu kavrayışın bir ürünü olmaktadırlar. Gündelik hayatın müphemliği ve karmaşıklığı içerisinde, kentte yaşayanlar sermaye çıkarlarını sağlayan hâkim düzene yönelik rıza ürettikleri veya direnç gösterdikleri zamansal ve mekânsal olarak yeniden üretilen siyasi kavrayışlara sahip olurlar. Bu çalışma da kentsel mekanla (yeniden) üretilen, çeşitli, birbiriyle eklemlenen, amaçlı ve amaçsız biçimlerde, farklı bağlamlarda ve çok ölçekli olarak gerçekleşen hegemonik işleyiş dinamiklerini incelemektedir. Gramsci ve Lefebvreye dayanan kuramsal bir çerçeveyle, hegemonyanın mekanın üretimi ile nasıl üretildiğine odaklanılan bu çalışmada mekansal biçimler, süreçler ve ilişkiler temelinde yeni bir kavramsal çerçeve çizilmektedir. Çalışma, i) mekanla ilgili ilişkiler ve süreçlerle işleyen hegemonya ve ii) mekansal biçimler ve süreçlerle işleyen hegemonya, şeklinde birbiriyle ilişkili iki veçheli mekansal hegemonya işleyişi olduğunu öne sürmektedir. Son dönem Türkiye'deki mekansal hegemonya işleyişinin geniş kaynağını ve araçlarını göstermeyi amaçlayan bu çalışma, niteliksel araştırma yollarını kullanarak genel olarak belgelere dayalı çalışmalara ve Ankarada yapılan etnografik bir saha çalışması denemesinin sonuçlarına dayanarak keşfedici bir araştırma yapmaktadır. Çalışmanın hedefi hegemonik işleyişleri anlamayı amaçlayan kavramsal anlayışları geliştirmek, yöntemsel olasılıkları ve sınırlılıkları açıklamak ve olası araştırma konularını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Hegemonic exercises are intertwined in everyday life by overt and/or latent forms. Everyday practices in capitalist urban space organizations, which are materialized by pleasure or overwhelming, inherently produce and are products of an understanding of space, power, and class relations. Along with the ambiguity and complexity of everyday life, urban inhabitants own temporally and spatially reproduced political apprehensions by which they manufacture consent or produce dissent for the dominant ruling orders in which capital interests employ. In this sense, this study questions the dynamics of hegemonic exercises (re)produced through urban space, which spans in different contexts and multi-scales, realized by variegated and articulated ways of intended and unintended means. Grounding upon a Gramscian and Lefebvrian theoretical framework, it is focussed on how hegemony is exercised by the production of space, and it draws out a new conceptual framework based on spatial forms, processes, and relations. This work alleges two intrinsically related genres of spatial exercise of hegemony, as delineated by i) hegemony exercised through relations and processes related to space and ii) hegemony exercised through spatial forms and processes. Seeking to display a broad range of means of the spatial exercises of hegemony in Turkey for the recent period, this study makes exploratory research by carrying out qualitative research ways via embracing an overall documentary survey and an ethnographic field work attempt held in Ankara. The objective is to enhance conceptual insights aiming to understand hegemonic exercises by major, express methodological possibilities and limitations, and put forward possible research issues.