Giorgio Agamben'in Batı siyasal düşüncesine bir katkısı: 'Homo Sacer'
Giorgio Agamben's critical contribution to Western political thought: 'Homo Sacer'
- Tez No: 688167
- Danışmanlar: PROF. DR. ENES KABAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sosyoloji, kriz, modernite, politik teoloji, biyopolitika, Homo sacer, Giorgio Agamben, sociology, crisis, modernity, political theology, biopolitics, Homo sacer, Giorgio Agamben
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Soğuk Savaş'ın etkileri hem siyasal hem de toplumsal açıdan bütün dünyayı etkisi altına alır. Soğuk Savaş sona erdiğinde bütün dünya türbülansa girer. SSCB'nin yıkılmasıyla birlikte, liberal demokrasinin insanların kaderi olduğu iddiaları ortaya atılır. Tarihin sonuna işaret eden bu söylemler, politik olanın emilmesi anlamına gelir. Ancak gerçeklik hiç de tarihin sonunun geldiğini göstermez. Tüm dünya bir kimlik arayışına girer. Avrupa'nın doğusunda halefiyet sorunları kendisini gösterir bu sorun aynı zamanda şiddetin yükselişine işaret eder. Bütün olumsuzluklara rağmen Avrupalı entelektüel Avrupa isminin gösterenlerini aramaya başlar. Entegrasyon tekrar düşünülmeye başlanır. Milliyetçilik tartışmaları da aynı zamanda alevlenir. Bütün bir dünya yeniden yapılanmanın yöntemini aramaktadır. Yeniden yapılanma ise düşünüldüğü kadar kolay olmaz. Şiddet dünyanın temel sorunu hâline gelir. Bu yılların en büyük sorunlarından biri de mülteciliktir. Kısacası kriz hâli söz konusudur. Bütün bunlar İtalyan düşünür Giorgio Agamben'in zihnini de meşgul eder. Bu yüzden Agamben politikanın imkânını düşünmeyi arzular. 1995'te“Homo sacer”adlı dokuz kitaptan oluşan serisinin ilk kitabını yayımlar. Çalışması Batı politikasının zemin temizleme girişimine benzer. Biyopolitika, politik teoloji, istisna hâli kuramlarını kullanarak egemenlik, şiddet, ulus-devlet, politik özne gibi kavramları ele alır. Politikayı farklı bir şekilde düşünmenin imkânını gösterir. Çalışmanın birinci bölümünde Giorgio Agamben'in hayatı ve eserleri üzerine odaklanılacaktır. Aynı zamanda düşünürün karşılaşmaları, etkileşimleri ele alınacaktır.“Homo sacer”in müellifi olarak tarihsel sosyolojik bir portresi çıkarılacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise“Homo sacer”in projesi kapsamında telif edilen dokuz eseri ele alınacaktır.“Homo sacer”projesinin kavramsal haritası çıkarılarak modernite okumasına katkısı için bir zemin teşkil edilecektir. Üçüncü bölümde ilk olarak klasik sosyologlardaki kriz ufkuna dair bir kazı çalışması yapılacak ve modernitenin krizli doğası tartışmaya açılacaktır. Bu kazı çalışmasıyla birlikte, Agamben'in kriz okuması incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Effects of the Cold War influence the world both politically and socially. When the Cold War ends, the whole world goes into turbulence. With the collapse of the USSR, it is claimed that liberal democracy is the destiny of the people. Cited discourses, which take into account the end of history, mean the absorption of the political. However, reality does not display that the end of history has come about at all. All the world undertake in search of an identity. Problems of succession signalise themselves in the Eastern Europe. The question of succession also mark the rise of violence. Despite all the negativities, the European intellectuals begin to look for the signifiers of the name Europe. They begin to rethink integration. At the same time nationalism debates flared up. A method of restructuring seek in the world. Restructuring is not as easy as one might think. Violence has come in the main problem in the world. One of the biggest problems are immigration in these years. In short, it is a state of crisis. These problems preoccupy the mind of Giorgio Agamben. Therefore, Agamben consider the possibility of politics. In 1995, he published the first book in his series of nine books called“Homo sacer”. His works are an attempt to clear the ground of Western politics. Using the theories of biopolitics, political theology, and the state of exception, he open to discuss concepts such as sovereignty, violence, nation-state, political subject. He indicate the possibility of thinking about politics in a different way. The first part of the study will focus on the life and works of Giorgio Agamben. At the same time, Agamben's encounters and interactions will be discussed. As the author of“Homo sacer”, Agamben's a historical sociological portrait will be drawn. In the second part of the study, nine works of“Homo sacer”, which were copyrighted within the scope of project, will be examined. By plotting cognitive map of“Homo sacer”project, a basis for Agamben's contribution to modernity will be formed. In the third part, firstly, an excavation will be made about the crisis horizon of classical sociologists and the crisis nature of modernity will be discussed. With this excavation, Agamben's reading of crisis will be examined.