HW virginis yıldızının fotoelektrik ışıkölçümü ve fotometrik analizi
Photometry and light curve analysis of eclipsing binary system HW virginis
- Tez No: 68817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E. RENNAN PEKÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Pre-cataclysmic yıldız, örten çift yıldızlar, ışık eğrisi, dönem analizi, pre-cataclysmic star, eclipsing binary stars, light curve, period change
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV ÖZET HWVIRGINIS YILDIZININ FOTOELEKTRİK IŞIKÖLÇÜMÜ VE FOTOMETRİK ANALİZİ ÇAKIRLI, Ömür Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. E. Rennan PEKÜNLÜ Ocak 1998, 60 sayfa Bu çalışmada, bir sdB olarak sınıflandırılan ve“Kataklismik Öncesi”örten değişen olan HW Vir'in (BD -07° 3477) TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinde 26-27 Mayıs 1997 tarihlerinde fotoelektrik ışık ölçümü yapılarak U, B, V ve R renklerindeki ışık eğrileri ve sekiz baş ve iki yan minimum elde edilmiştir. Dizgenin gözlemlerimizle belirlenen minimum zamanları, daha önceden yayınlanmış minimum zamanlan ile birleştirilerek dönem analizi yapılmıştır. Dönem analizi sonucu HW Vir örten çift dizgesindeki dönem değişimine Üçüncü Cisim etkisinin neden olabileceği ortaya çıkartılmıştır. Sisteme ilişkin yeni ışık öğeleri hesaplanmış ve ışık eğrileri Wilson-Devinney yöntemiyle çözülmüştür. Elde edilen salt parametreler, HW Vir örten çift dizgesi üzerine yapılan daha önceki çalışmalar sonucunda elde edilen parametreler ile uyumludur.Iben and Tutukov (1993) tarafından öngörülen, HW Vir örten çift dizgesinin kuramsal evrim yolları HR diyagramında işaretlenmiştir. Ancak bizim elde ettiğimiz verilere göre baş yıldız yolaş yıldıza göre daha sıcak ve daha yüksek ısıtmalıdır. Sonuç olarak bu dizgenin HR diyagramındaki konumu değişmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ÇAKIRLI, Ömür MSc. in Astronomy Supervisor: Doç. Dr. E. Rennan PEKÜNLÜ January 1998, 60 pages Photoelectric observations of the sdB pre-cataclysmic eclipsing binary HW Virginis (BD -07° 3477), have been carried out in U, B, V and R colours at the TÜBÎTAK National Observatory on 26 and 27 May 1997, and the new light curves have been obtained for the system. Eight number of minimas have been obtained during the observations. These minima, being the latest obtained data for the system, then have been used in period analysis in combination with the existing minima in the literature. As a result of period analysis, it is deduced that the period change of the system may be caused by a third body. The solutions of the photoelectric light curves obtained for HW Vir have been performed by using Wilson-Devinney method. The analysis of the light curves with this code have given similiar results with the previous one reported in the literature for the system.VII The theoritical evolution tracks of the primary component of the eclipsing binary HW Vir proposed by Iben and Tutukov (1993) have been marked in the HR diagram. According to our calculations, however, the primary star is somewhat hotter and of higher luminosity compared to the data found in the literature. Therefore, the location of the primary in the HR diagram must be somewhat different.