Ergenlerin algıladığı ebeveyn psikolojik istismar düzeyi ile öfke ifade biçimleri arasındaki ilişki
The relationship between adolescents perceived parental psychological abuse level and anger expression styles
- Tez No: 688278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESRA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Psikolojik İstismar, Öfke ve Öfke Düzeyleri, Ebeveyn İstismar, Adolescent, Psychological Abuse, Anger and Anger Levels, Parental Abuse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırmada ergenlerin algıladığı ebeveyn psikolojik istismar düzeyi ile öfke tarzını ifade etme biçimleri üzerinde anlamlı bir etki oluşturup oluşturmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul ilin Eyüp ilçesinde bir lisede öğrenim görmekte olan 368‟i erkek 66'ı kız olmak üzere 434 ergen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ergenlerin Ebeveynleri tarafından algılanan psikolojik istismarınöfke ve öfke düzeylerine etkisini belirlemek için istismar kavramı için Psikolojik istismar ölçeği, öfke kavramını belirlemek için Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları, katılımcıların kişisel özelliklerine ait veriler elde etmek için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada Bağımsız Örneklem t-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Ergenlerin ebeveyn psikolojik istismar algısının sürekli öfke, öfke-içte ve öfke-dışa düzeyleri üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu fakat öfke-kontrol düzeyleri üzerinde negatif yönde etkisi olduğu gözlenmiştir. Araştırma sonucuna göre ergenlerin algıladığı ebeveyn psikolojik istismar düzeyinin sürekli öfke düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Buna göre ergenlerin ebeveyn psikolojik istismar algısının sürekli öfke düzeyleri üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu gözlenmiştir. Bunun yanı sıra ergenlerin ebeveyn suça yöneltme algısı düzeylerinin anne eğitim durumuna ve algılanan ebeveynlik tutumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre annesi okur-yazar olmayan ergenlerin ebeveyn suça yöneltme algısının, annesi eğitim almış olan ergenlere kıyasla daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine whether adolescents have a significant effect on the level of parental psychological abuse perceived and their way of expressing their anger style. Within the scope of the research, it was carried out on 434 adolescents, 368 boys and 66 girls, who are studying in a high school in Eyüp district of Istanbul. To determine the effect of psychological abuse perceived by the parents of adolescents on anger and anger levels, the psychological abuse scale was used for the concept of abuse, Trait Anger and Anger Expression Styles to determine the concept of anger, and a Personal Information Form developed by the researcher to obtain data on the personal characteristics of the participants. The data obtained were analyzed using the SPSS (Statistical Packagefor SocialSciences) 22.0 program. In the study, the data were analyzed using the Independent Sample t-Test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis. Adolescents' perception of parental psychological abuse was observed to have a positive effect on trait anger, anger-inside, and anger-out levels, but had a negative effect on their anger-control levels. According to the results of the study, it was determined that the level of parental psychological abuse perceived by adolescents has a statistically significant effect on trait anger levels. Accordingly, it was observed that adolescents' perception of parental psychological abuse had a positive effect on their trait anger levels. In addition, it was determined that adolescents' perception of parental guilt perception showed a significant difference according to maternal education status and perceived parental attitude. Accordingly, it has been observed that adolescents whose mothers are illiterate have higher perception of parental guilt compared to adolescents whose mothers are educated.