Düşük ejeksiyon fraksiyonlu hastalarda aortik stiffness ile efor kapasitesi ve heart rate recovery arasındaki ilişki
Relationship between aortic stiffness and exercise capacity and heart rate recovery in patients with low ejection fraction
  1. Tez No: 688302
  2. Yazar: MUSTAFA FERHAT KETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT KIRMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aortik stiffness, düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği, egzersiz ekg testi, aortik distensibilite, fonksiyonel kapasite, Aortic stiffness, heart failure with low ejection fraction, exercise ECG test, aortic distensibility, functional capacity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Sol kalp yetmezlikli hastalarda artmış kompliyans ve buna bağlı olarak artmış afterload mevcuttur. Aortik stiffness, kalp yetmezliği hastalarında artmış olarak görülmüş, morbidite ve mortalite ile ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada sol ventrikül sistolik yetmezliği olan NYHA sınıf 1 ve 2 hastalarda treadmill egzersiz testi parametreleri ile 2D M-mode ekokardiyografik olarak ölçülen asendan aortanın elastik özellikleri arasındaki ilişki ve efor kapasitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza; düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği(EF< %45) olan, 18-70 yaş arası, sinüs ritminde ve ekokardiyografik görüntü kalitesi yeterli olan, egzersiz ekg testi yapabilecek ayaktan poliklinik başvurusu olan 42 adet kompanse hasta dahil edildi. Egzersiz testi öncesinde ekokardiyografik parametreleri kaydedildi. Aortik ölçümler iki boyutlu M-mode ekokardiyografi ile alındı. Egzersiz testi verileri istirahat ve pik olmak üzere ayrı ayrı kaydedildi. Egzersiz testi sonrası tekrar ekokardiyografi labaratuvarına alınarak ölçümleri alındı. Bulgular: Tüm hastalar NHYA sınıf 1 ve 2 olmak üzere iki gruba ayrıldı. Sınıflar arası kan parametreleri ve demografik verilerde anlamlı istatistiksel farklılık izlenmedi. Efor verilerine bakıldığında NHYA sınıf 1 grubun ortalama efor kapasite istatistiksel olarak anlamlı olmak üzere daha fazla saptandı. Efor öncesi ve sonrası ekokardiyografik parametreler değerlendirildiğnde; aortik stiffness, aortik strain, aortik distensibilite ve pearson elastik modulusta istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler saptandı. NHYA 2 sınıfı hastaların efor öncesi aortik stiffness, pearson elastik modulus parametreleri bazalde daha yüksek saptanmış olup efor sonrası da yine NHYA sınıf ! hasta grubuna göre daha yüksek saptanmıştır. Efor sonrası aortik stiffness, aortik distensibilite ve pearson elastik modolusu öngörmede NHYA sınıfı ve bazal aortik elastik ölçümler istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde öngördürücü olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma ile sol ventrikül yetersizliği olan NYHA sınıf 1 ve 2 hastalarda 2D M-mode ekokardiyografi ile ölçülen egzersiz öncesi aortik stiffness, ve NYHA sınıfının (2 vs 1) egzersiz sonrası artmış aortik stifness ile ilişkili olduğu ve NYHA sınıf 2 grubundaki hastaların egzersiz kapasitesinin NYHA sınıf 1 e göre daha düşük olduğu dolayısıyla aortik stiffness daki artışın egzersiz kapasitesinin göstergelerinden biri olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Patients with left heart failure have increased compliance and consequently increased afterload. Aortic stiffness was observed to be increased in heart failure patients, and it is known to be associated with morbidity and mortality. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between the treadmill exercise test parameters and the elastic properties of the ascending aorta measured by 2D M-mode echocardiography and its relationship with functional capacity in NYHA class 1 and 2 patients with left ventricular systolic failure. Materials and Methods: In our study; 42 compensated patients with low ejection fraction heart failure (EF< 45%), aged 18-70 years, with sinus rhythm and adequate echocardiographic image quality, and who were admitted to the outpatient clinic who could perform exercise ECG testing were included. Echocardiographic parameters were recorded before the exercise test. Aortic measurements were taken with two-dimensional M-mode echocardiography. Exercise test data were recorded separately as resting and peak. After the exercise test, patients were taken to the echocardiography laboratory again and the measurements were repeated. Results: All patients were divided into two groups as NHYA class 1 and 2. No statistically significant difference was observed in blood parameters and demographic data between groups. When the data about phsyical condition were examined, the mean exercise capacity of the NHYA class 1 group was found to be higher, being statistically significant. When echocardiographic parameters are evaluated before and after exertion; statistically significant changes were detected in aortic stiffness, aortic strain, aortic distensibility and Pearson elastic modulus. Pre- exercise aortic stiffness and pearson elastic modulus parameters of NHYA 2 class patients were found to be higher at baseline, and after exertion against NHYA class1 group. NHYA class and basal aortic elastic measurements were found to be statistically significant predictors of post-exercise aortic stiffness, aortic distensibility and pearson elastic modulus. Conclusion: In this study, it was determined that pre-exercise aortic stiffness measured by 2D M-mode echocardiography in NYHA class 1 and 2 patients with left ventricular failure, and NYHA class (2 vs 1) were associated with increased aortic stiffness after exercise. It has been also shown that NYHA class 2 patients have lower exercise capacity, therefore the increase in aortic stiffness is one of the indicators of exercise capacity.