ST segment yükselmesi olan ve olmayan miyokart enfarktüslü hastalarda arteriyel sertliğin değerlendirilmesi
Evaluation of arterial stiffness in patients with ST segment elevation and non st segment elevation myocardial infarction
  1. Tez No: 314504
  2. Yazar: OĞUZ AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDİ BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokart enfarktüsü, arteriyel sertlik, majör kardiyovasküler olay, Myocardial infarction, arterial stiffness, major adverse cardiovascular events
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Koroner arter hastalarında yapılan takiplerde arteriyel sertliğin majör kardiyovasküler olayları (MACE) belirlemede klasik risk faktörlerinden daha güvenilir olduğu gösterilmiştir. Ancak arteriyel sertlik derecesinin akut miyokart enfarktüsündeki (MI) yeri konusunda veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada ST segment yükselmesi olan (STEMI) ve olmayan miyokart enfarktüslü (NSTEMI) hastalarda arteriyel sertliğin değerlendirilmesi ve prognostik değerinin araştırılması amaçlandı.Metod: Çalışmaya akut miyokart enfarktüsü tanısı ile yatırılan 94 hasta (72 erkek, 22 kadın, yaş ortalaması 60,41±11,17) dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların 45'i STEMI ve 49'u da NSTEMI tanısı ile yatırılmıştı. Arteriyel sertlik invaziv olmayan TensioMed Arteriograf cihazı ile değerlendirildi.Bulgular: Arteriyel sertlik parametreleri NSTEMI grubunda STEMI grubuna göre daha yüksek saptandı, ancak nabız basıncı (p=0,007) dışında istatistiksel farklılık saptanmadı. On iki aylık izlemde 15 hastada MACE görüldü. ST segment yükselmesiz MI ve STEMI grupları arasında MACE gelişmesi açısından anlamlı fark saptanmadı. Nabız basıncı ve kalp hızı MACE gelişen grupta istatistiksel anlamlı derecede yüksek saptandı (sırasıyla; p=0.012 ve p=0,024). Major kardiyovasküler olay gelişen hastalarda aortik nabız dalga hızı (aortikNDH), augmentasyon indeksi (aortikAix), sistolik alan indeksi (SAI), kalp hızı ve nabız basıncı daha yüksek, ejeksiyon fraksiyonu, dönüş zamanı (RT), diyastolik refleks alanı (DRA) ve diyastolik alan indeksi (DAI) ise anlamlı derecede daha düşük bulundu. Ancak MACE gelişiminde bağımsız göstergelerin aortikNDH, kalp hızı ve ejeksiyon fraksiyonu olduğu görüldü (sırasıyla; p=0,001, p=0,036 ve p=0.047).Sonuç: ST yükselmesi olan ve olmayan MI hastaların arteryel sertlik parametreleri ve bir yıllık takipte MACE görülme oranları benzer bulundu. Bağımsız prognoz göstergesi olarak bulunan aortik nabız dalga hızının MI ile yatırılan hastalarda tekrar olay geçirme riskinin belirlenmesinde kolay ve güvenilir bir yöntem olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: It was demonstrated that rigidity in large arteries is a more reliable criterion than conventional cardiovascular risk factors to detect major cardiovascular events (MACE) in patients with coronary artery disease. However, there is no data on the degree of arterial stiffness in acute myocardial infarction. The aim of our study was to compare arterial stiffness parameters in patients with ST segment elevation (STEMI) and non ST segment elevation myocardial infarction (NSTEMI), and to validate its prognostic value.Methods: Ninety-four patients with acute MI (72 men and 22 women, mean age 60,41±11,17) were included in the study. There were 45 STEMI and 49 NSTEMI. Arterial stiffness was assessed non-invasively by using TensioMed Arteriograph.Results: Arteria stiffness parameters were found to be higher in NSTEMI group, but did not achieve statistical significance apart from pulse pressure (p=0,007). We observed 15 patients with MACE during 12 months. There was no significant difference at MACE rates between two groups. Pulse pressure and heart rate were also significantly higher in MACE observed group (p=0,012 and p=0.024; respectively). Aortic pulse wave velocity (aortikNDH), augmentation index (aortikAix), systolic area index (SAI), heart rate and pulse pressure were found to be higher, ejection fraction, the return time (RT), diastolic reflex area (DRA) and diastolic area index (DAI) were found to be significantly lower in patients with major cardiovascular events. However, aortikNDH, heart rate and ejection fraction were found to be independent indicators at development of MACE, (respectively, p = 0.001, p = 0.036 and p = 0.047).Conclusions: Parameters of arterial stiffness and MACE rates were similar in patients with STEMI and NSTEMI in one year follow-up. The independent prognostic indicator aortic pulse wave velocity may be an easy and reliable method for determining the risk of future events at patients hospitalized with MI.