Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası platformlardaki konuşmalarının söylem analizi ve medyaya yansımaları: Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türk Konseyi örneği
Discourse analysis of recep tayyip erdogan's speeches on international platforms and their reflections on media: The examples of the United Nations, the Organization for Islamic Cooperation and the Turkish Council
  1. Tez No: 688368
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem, Politik Söylem, Siyasal İletişim, Lider, Recep Tayyip Erdoğan, Discourse, Political Discourse, Political Communication, Leader, Recep Tayyip Erdoğan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Çağımızın getirdiği haberleşme imkanları tarihte hiç olmadığı kadar insanların birbirleri ile olan iletişimini kuvvetlendirmiştir. İnsanlar arasındaki iletişim bağlarının kuvvetlenmesi gerek siyaset disiplininin gerekse de iletişim disiplininin gelişmesine neden olmuştur. Özellikle kitle iletişim araçları üzerinde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu anlamda en eski iletişim araçlarından olan gazeteler, insanların haber alma gereksinimini yerine getirmiştir. Ancak her gazete gerek ekonomik gerekse de ideolojik bazı sebeplerden dolayı olayları farklı şekillerde lanse edebilmektedir. İletişim olanaklarının gelişimi siyaset disiplininin de gelişimini etkilemiştir. Bu çerçevede özellikle liderlerin değişen iletişim olanaklarına ayak uydurması beklenmiştir. Diğer yandan liderlerin iletişim dili ve araçları ile gerek ülkesinin iç politikasına gerekse de dış politikasına yönelik söylemlerini şekillendirmesi beklenmiştir. Bu anlamda hiçbir liderin konuşmasının etkisi konuşma yapılan ortam ile sınırlı kalmamıştır. Bu tez çalışmasında da Erdoğan'ın uluslararası kuruluşlarda yapmış olduğu konuşmalarının Türkiye iç politikasına yönelik olup olmadığı analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Türk Konseyi (TK) gibi uluslararası kuruluşlarda yapmış olduğu konuşmaların Türkiye iç politikasına yönelik olup olmadığını saptamaktır. Bu amaçla öncelikle içerik analizi yöntemi ile Erdoğan'ın ilgili kuruluşlardaki konuşmalarının Türkiye basınında ne kadar süreyle ve nasıl yer aldığına dair bulgular elde edilmiştir. Daha sonra eleştirel söylem analizi ile konuşmaların yer aldığı haberlerin görünen anlamları ve görünmeyen anlamları analiz edilmiştir. Konuşmalara yönelik haberler, Van Dijk'in haber analiz yöntemi ile çözümlenerek Erdoğan'ın konuşmalarının Türkiye iç politikasına yönelik olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication opportunities brought by our age have strengthened the communication of people with each other more than ever before in history. The strengthening of communication ties between people has led to the development of both the discipline of politics and the discipline of communication. There have been significant development especially on mass media. In this sense, newspapers, one of the oldest communication tolls, have fulfilled the nedd of people to receive news. However, each newspaper can present the events in different ways due to both economic and ideological reasons. The development of communication facilities has also affected the development of the discipline of politics. In this context, leaders were expected to keep up with the changing communication opportunities. On the other hand, it was expected that the leaders would shape their discourses on both the domestic and foreign policiy of their country with their communication language and tools. In this sense, the effect of any leader's speech was not limited to the environment in which the speech was made. In this thesis, it has been analyzed whether Erdoğan's speeches in international organizations are related to Turkey's domestic policy. The aim of this thesis is to determine whether the speeches of President Recep Tayyip Erdoğan in international organizations such as the Uniden Nations (UN), yhe Organization of Islamic Cooperation (OIC) and the Turkish Counsil (TK) are aimed at Turkey's domestic policy. For this purpose, first of all, with the contect analysis method, findings about how long and how long Erdogan's speeches in the relevant institutions took place in the Turkish press were obtained. Then, the visible and invisible meanings of the news in which the speeches took place were analyzed with ciritcal discourse analysis. The news about the speeches were analyzed with Van Dijk's news analysis method and it was tried to determine whether Erdoğan's speeches were aimed at Turkey's domestic policy.