Futbolda performans profillemesi: Türkiye süper ligi örneği
Performance profiling in football: The case of Turkish super league
- Tez No: 688383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Ekonomisi, Futbol, Performans Analizi, Performans Profillemesi, Türkiye Süper Ligi, Sports Economy, Football, Performance Analysis, Performance Profiling, Turkish Super League
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Finansal başarı ile sportif başarı arasında birbirlerini karşılıklı olarak besleyen bir ilişki olduğu ilgili literatürde genel kabul görmektedir. Bilindiği üzere; daha güçlü finansal olanaklara sahip olan kulüplerin, daha nitelikli oyuncular transfer edebilmek, daha güçlü alt yapı ve yönetsel olanaklara sahip olmak gibi bir dizi nedenle sportif başarıya ulaşmaları daha olasıdır. Ancak sportif başarının da finansal başarı ile ilişkili olduğu gözlemlenmektedir. Spor ekonomistleri, sportif başarının finansal başarıyı etkileyen temel faktörler arasında yer aldığını kabul etmektedir. Örneğin; ligi üst sıralarda bitiren takımların topladığı puanlar ile daha fazla havuz geliri elde ettiği, bunun yanı sıra uluslararası kupalara katılma hakkı kazanarak daha fazla ek gelir kaynağı elde ettiği de bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, performans profillemesi yönteminden yararlanarak 2018-2019 sezonu Türkiye Süper Ligi açısından sportif başarının arkasında yatan en önemli performans göstergelerini ortaya koymaktır. Araştırmanın ampirik bulguları, ilk 4 takımın atakla ilgili çoğu göstergede oldukça önemli fark yarattığına işaret etmektedir. Ceza sahası içinden atılan şut, hedefi bulan şut, şut-gol oranı, ileri yönlü pasların isabeti ve ofansif 1/3'lük alanda yapılan pas isabeti öne çıkan temel göstergelerdir. Bunun yanında, özellikle düşme potasındaki takımlar için uzun pas tercihi ve gol bulma konusunda yaşanılan problemler öne çıkmıştır. Çekilen şutun sayısından çok, hangi alandan vurulduğu ve hedefi ne ölçüde bulduğuna bağlı olarak şutun gole dönüşme verimliliğinin asıl farkı yarattığı sonucuna da varılmıştır. Paslarda ise, en az pas sayısı kadar, pasların hangi yöne ve hangi alanda yapıldığı, kısa-uzun pas tercihinin ne olduğu oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
It is generally accepted in the relevant literature that there is a mutually beneficial relationship between financial success and sporting success. As is well known, clubs with greater financial resources are more likely to achieve sporting success for a variety of reasons, including the ability to transfer more qualified players, having a stronger infrastructure and more managerial opportunities. However, it has been observed that sporting success is also associated with financial success. Sports economists argue that sporting success is one of the most important factors influencing financial success. For instance; it is a well-known fact that teams finishing the league in the top positions receive more pool revenue with the points earned, as well as more additional revenue sources by winning the right to participate in international cups. In this context, the purpose of this paper is to reveal the most important performance indicators lying behind sporting success for the 2018-2019 Turkish Super League season by utilizing the performance profiling analysis. Empirical findings of the study imply that the first four teams make a significant difference in the majority of attack indicators. The shot from inside the penalty area, the shots on target, the shot-goal ratio, the hit of forwarding passes, and the pass hit made in the offensive third area are the main indicators that come into prominence. Furthermore, especially in relegation-threatened teams, the issue of long pass preference and the problem of goal scoring have come to the fore. It is also concluded that the efficiency of the shot converting into a goal make the most difference, depending on which area it was hit from and how well it finds the target, rather than the number of shots taken. In passes, at least as much as the number of passes, the direction and area of the passes, and the preference for short-long passes are of critical importance.