Futbolda performans optimizasyonu: Sağlık, psikoloji ve performans parametrelerinin etkileşimi
Performance optimization in football: Interaction of health, psychology and performance parameters
  1. Tez No: 1013654
  2. Yazar: OKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ATASEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor performansı, Athletic performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, performans optimizasyonu için futbolcuların psikolojik faktörlerinin, sağlık parametrelerinin oyuncuların teknik performansında gösterge olan parametreler üzerindeki etkisi ile oyuncuların mevkilerine ve spor geçmişlerine göre farklılaşmasının araştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmamızın çalışma grubunu 2025-2026 sezonunda Erzurumspor FK U-19 futbol takımındaki 24 oyuncu oluşturmuştur. Futbolcuların Vücut Kompozisyonu BODPOD, Aerobik kapasiteleri Cosmed K5 cihazı, esnekliği otur-uzan eriş testi, kas kuvvet değerleri İsomed2000 cihazıyla test edilmiştir. Psikolojik değişkenlerden motivasyon, stres ve özgüven SPPDÖ, konsantrasyon skorları Burdon Testiyle tespit edilmiştir. Performans parametrelerinden pas LSPT, şut LSST ve top sürme değerleri Mekik Dribbling Testi ile ölçülmüştür. Verilerin analizinde SPSSv26 kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Oyuncuların mevkileriyle motivasyon ve konsantrasyon düzeyleri arasında anlamlı farklılık elde edilmiş; hücum oyuncularının motivasyon düzeyinin savunma ve orta saha oyuncularına göre daha iyi düzeyde olduğu, konsantrasyon boyutundaysa hücum ve orta saha oyuncularının savunma oyuncularından daha üstün olduğu söylenebilir. VO₂Maks değişkeninde, 5 yıl ve üstü spor yaşı olan oyuncular 4-5 yıl arası spor yaşı olanlara göre üstün, savunma oyuncuları ise orta saha oyuncularına oranla daha iyi değerlere sahiptir. Performans değişkenlerinde şut değişkeninde hücum oyuncularının savunma oyuncularına göre anlamlı derecede iyi olduğu görülmektedir. Etki analizi sonucuna göre sağlık ve psikolojik parametrelerin etkileşiminde konsantrasyon parametresi, esneklik değişkeni birlikte şut performansını açıklamada %24 oranında etkilidir. Sonuç: Futbolcularda performansın optimizasyonu için antrenmanı tek boyutlu ele alan geleneksel yaklaşımların yerine atletik ve psikolojik değişkenlerin bir arada uygulanmasının teknik performans öğelerinden en azından bazıları üzerindeki etkiyi arttırdığı, antrenmanların fiziksel ve motor beceri özelliklerin gelişimiyle beraber psikolojik değişkenleri de içeren bütünleşik bir anlayışla planlanması pozitif katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate the effect of football players psychological factors and health parameters on the parameters that indicate their technical performance for performance optimisation and also investigate this varies according to the players positions and sport experience. Method: Our study group consisted of 24 players from the Erzurumspor FK U-19 football team during the 2025-2026 season. Players body composition was measured using BODPOD, their aerobic capacity was measured using the Cosmed K5 device, their flexibility was measured using the sit-and-reach test, and their muscle strength values were measured using the Isomed2000 device. Psychological variables such as motivation, stress, and self-confidence were determined using the SPPDÖ, while concentration scores were determined using the Burdon Test. Performance parameters such as passing (LSPT), shooting (LSST), and ball control values were measured with the Shuttle Dribbling Test. SPSSv26 was used for data analysis, and the significance level was set at p<0.05. Findings: Significant differences were found between players' positions and their levels of motivation and concentration; it can be said that attacking players have a higher level of motivation than defensive and midfield players, while attacking and midfield players have superior concentration levels compared to defensive players. In the VO₂Maks variable, players with 5 years or more of sporting history outperformed those with 4-5 years of sporting history, while defensive players had better values than midfielders. In the performance variables, attacking players were significantly better than defensive players in the shooting variable. According to the results of the impact analysis, the interaction between health and psychological parameters, specifically the concentration parameter and flexibility variable, accounts for 24% of the variation in shot performance. Result: Considering that instead of traditional approaches take a one-dimensional view of training to optimise performance in footballers, the combined application of athletic and psychological variables increases the impact on at least some of the technical performance elements. It is also thought that planning training sessions with an integrated approach that includes psychological variables, alongside the development of physical and motor skill characteristics, will have a positive contribution.