İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında özdenetim değeri
The value of self-control in religious culture and ethics course textbooks in primary schools
  1. Tez No: 688384
  2. Yazar: BÜŞRA DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özdenetim, Değer, Değerler Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Self-Control, Value, Values Education, Religious Culture and Ethics Course
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın amacı İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı ve ders kitaplarında özdenetim değerinin nasıl ortaya konduğunu ve konu içeriklerinin bu değerin gelişimine ne ölçüde katkı sağladığını tespit etmektir. Araştırmanın konusu ve problemi, amacı, önemi, yöntemi giriş kısmında tespit edilmiş ve ortaya konmuştur. Araştırmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kuramsal çerçeve taranmış, değer ve değerler eğitimi kavramları ele alınmıştır. Değerler eğitimi yaklaşımları örnekler ışığında incelenmiş ve bu yaklaşımlardan bazılarının özdenetim değerini geliştirici örnekleri sunulmuştur. Özdenetim kavramına detaylı olarak yer verilmiş ve bu değerin gelişimi açıklanmıştır. Özdenetimin bireye ve topluma olan katkıları ve işlevi ile İslam dinindeki inanç, ibadet ve ahlak alanlarının bu değerin gelişimine olan etkileri incelenmiştir. İkinci bölümde İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı ve ders kitapları değerler eğitimi ve özdenetim değeri ışığında ele alınmış, ders içeriklerinden özdenetimi geliştirici olanlar tablolar ışığında açıklanmıştır. Sonuç kısmında çalışmamızda ulaşılan sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Araştırmada öğretim programı ve ders kitaplarında özdenetim değerine doğrudan yeterli düzeyde yer verilmediği, genellikle dolaylı olarak ilişkilendirmeler yapıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to determine how the value of self-control is presented in Religious Culture and Ethics Course curriculum and textbooks in primary schools and how contents of the subject contribute to the development of this value. The subject and problem, purpose, importance and method of the research have been determined and presented in the introduction part. The research consists of two parts. In the first part, the theoretical framework is scanned and the concepts of value and values education are discussed. Values education approaches are examined with examples. In addition, examples of some of these approaches that improve the value of self-control are included. The concept of self-control is given in detail and the development of this value is explained. The contributions and function of self-control to the individual and society, and also the contributions to the domains of belief, worship and morality in Islam are examined. In the second part, the Primary Education Religious Culture and Ethics Course curriculum and textbooks are discussed in consideration of values education and self-control, and the ones which improve self-control among the course contents are explained with tables. In the conclusion part, the results which are obtained in the study and recommendations are included. In the study, it is seen that the value of self-control is not directly and adequately included in the curriculum and textbooks, and generally indirect associations are made.