Malatya ili Tephritidae (Trypetidae) türlerinin faunası, ekolojisi ve sistematiği
- Tez No: 68844
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diptera, Cyclorrhapha, Tephritidae, Sistematik, Ekoloji, Fauna, Türkiye, Malatya, Diptera, Cyclorrhapha, Tephritidae, Systematics, Ecology, Fauna, Turkey, Malatya
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Mayıs 1995 - Ağustos 1997 tarihleri arasında Malatya ili ve ilçelerinden yakalanan 275 Tephrid örneğine dayanmaktadır. Bu çalışmada iki altfamilyaya ait (Tephritinae ve Trypetinae) toplam 21 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden Terellia longicauda, Orellia fakata, Orellia rufıcauda, Icterica westermanni, Paroxyna lederi, Tephritis cornupunctata, Tephritis formosa, Trupanea amoena, Trupanea stellata, Capitetes ramulosa, Paracarphotricha alpestris, Oxyaciura tibialis, Anastrephoides gerckei, Myopites inulaedyssentericae, Urophora Solaris, Urophora eriolepidis, Urophora jaceana, Urophora aprica, Urophora quadrifasciata, Urophora solstitialis, çalışma alam için, Terellia longicauda Orellia falcata, Orellia ruficauda, Icterica westermanni, Paroxyna lederi, Tephritis cornupunctata, Tephritis formosa, Trupanea stellata, Capitetes ramulosa, Paracarphotricha alpestris, Oxyaciura tibialis, Anastrephoides gerckei, Myopites inulaedyssentericae, Urophora Solaris, Urophora eriolepidis, Urophora jaceana, Urophora aprica, Urophora quadrifasciata, Urophora solstitialis, türleride Türkiye için ilk kayıttır. Çalışma alanında tespit edilen 21 tephrid türüne ait teşhis anahtarı ile türlerin tanımlan, anten, thoraks, kanat ve abdomenine ait şekiller verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study based on 275 Tephrid samples caught between May 1995 and August 1997 in Malatya City and its surroundings. In this study, 21 species belongs to two subfamily (Tephritinae and Trypetinae) were found. Among the species observed; Terellia longicauda, Orellia falcata, Orellia ruficauda, Icterica westermanni, Paroxyna lederi, Tephritis cornupunctata, Tephritis formosa, Trupanea amoena, Trupanea stellata, Capitetes ramulosa, Paracarphotricha alpestris, Oxyaciura tibialis, Anastrephoides gerckei, Myopites inulaedyssentericae, Urophora Solaris, Urophora eriolepidis, Urophora jaceana, Urophora aprica, Urophora quadrifasciata, Urophora solstitialis, are the first records for research area, Terellia longicauda Orellia falcata, Orellia ruficauda, Icterica westermanni, Paroxyna lederi, Tephritis cornupunctata, Tephritis formosa, Trupanea stellata, Capitetes ramulosa, Paracarphotricha alpestris, Oxyaciura tibialis, Anastrephoides gerckei, Myopites inulaedyssentericae, Urophora Solaris, Urophora eriolepidis, Urophora jaceana, Urophora aprica, Urophora quadrifasciata, Urophora solstitialis, species are the first records for Turkey. A determination key of twenty-one Tephrid species and descriptions the figures of antennae, thorax, wing and abdomen are given for each species.