Malatya İli vespidae (Insecta: Hymenoptera: Vespoidea) türleri üzerine faunistik, ekolojik ve sistematik çalışmalar
Faunistic ecological and systematic studies on vespidae (Insecta: Hymenoptera: Vespoidea) of Malatya province
  1. Tez No: 76822
  2. Yazar: AYSEL KEKİLLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Vespoidea, Vespidae, Sistematik, Faunistik, Ekolojik, Türkiye, Malatya, Hymenoptera, Vespoidea, Vespidae, Systematics, Faunistic, Ecological, Turkey, Malatya
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, 1996 yılı Mayıs-Eylül ayları arasında Malatya ili ve ilçelerinden toplanan 774 Vespidae (Insecta: Hymenoptera) örneğine dayanmaktadır. Çalışma sonucunda Vespinae alt familyasına ait üç tür: Vespa orientalis Linnaeus, 1771, Vespula (Paravespula ) germanica ( Fabricius, 1793 ), Vespula (Paravespula ) vulgaris Linnaeus, 1758, ve Polistinae alt familyasından 7 tür ve 1 alt tür: Polistes (Leptopolistes ) gallicus Linnaeus, 1767, Polistes ( s.str) nimpha (Christ, 1791 ), Polistes (Leptopolistes) associus Kohl, 1898, Polistes biglumis alpium Blüthgen, 1970, Polistes (s.str) dominulus ( Christ, 1791 ), Polistes (s.str) bucharensis Erichson,1949, Polistes (s.str) muchei Gusenleitner, 1976 tespit edilmiştir. Bunlardan daha önceki çalışmalarda alt tür şeklinde verilen Polistes dominulus, Polistes muchei, Polistes bucharensis tür olarak teklif edilmektedir. Polistes associus ve Polistes biglumis alpium, Malatya ili ve Arapgir ilçe faunası için ilk kayıttır. Tespit edilen 10 tür ve 1 alt tür ise diğer ilçeler için yeni kayıttır. Tür ve alt türler için teşhis anahtarları hazırlanmış, morfolojileri ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Taksonların sistematik açıdan önemli vücut yapılarının şekilleri çizilmiş, dikey ve yatay dağılışları ile ekolojileri ve fenolojileri de verilmiştir. Ayrıca Türkiye ve Dünyadaki coğrafik yayılışları belirtilmiş, sonuçlar sistematik ve faunistik açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on 774 specimens of Vespidae (Insecta: Hymenoptera) collected from Malatya Province and its districts in 1996 between May and September. At the end of the study, 3 species belonging to Vespinae subfamily: Vespa orientalis Linnaeus, 1771; Vespula (Paravespula) germanica (Fabricius, 1793); Vespula (Paravespula) vulgaris Linnaeus, 1758 and 7 species and 1 subspecies belonging to Polistinae subfamily: Polistes (Leptopolistes ) gallicus Linnaeus, 1767; Polistes (s.str.) nimpha (Christ, 1791); Polistes (Leptopolistes) associus Kohl, 1898; Polistes biglumis alpium Blüthgen, 1790; Polistes (&str.) dominulus (Christ, 1791) ; Polistes (s.str.) bucharensis Erichson, 1949; Polistes (s.str.) muchei Gusenleitner, 1976 were identified. Polistes dominulus, Polistes muchei, Polistes bucharensis which were given as subspecies in previous studies are proposed as species. Polistes associus and Polistes biglumis alpium are recorded as new to the fauna of Malatya province and Arapgir district. All 10 species and 1 subspecies identified are new records for all districts except Arapgir. Keys for the species and subspecies were prepared, morphology of taxa described in detail. Systematically important body structures of taxa figured, vertical and horizontal distributions as well as ecology and phenologies were given. Also geographic records for Turkey and World were stated. The results were also discussed from the systematic and faunistic standpoint.