Geleneksel olmayan para politikalarının makroekonomik etkileri: Türkiye örneği
Macroeconomic effects of unconventional monetary policies: The case of Turkey
- Tez No: 688525
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel Finansal Kriz, Geleneksel olmayan Para Politikası Araçları, Finansal İstikrar, Global Financial Crisis, Unconventional Monetary Policy Tools, Financial Stability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
2008 yılında, ABD'de başlayan ekonomik bozulmalar dalga dalga ülkelere yayılarak küresel ölçekte finansal krize dönüşmüştür. Krizin ekonomiler üzerinde oluşturduğu etkiyi bertaraf etmek için merkez bankaları tarafından bir dizi önlemler alınmıştır. Alınan bu önlemlerin eksik kalması üzerine merkez bankaları yeni para politikası araçları olan geleneksel olmayan para politikası araçlarını tasarlayıp kullanmaya başlamışlardır. TCMB'de 2010 yılı sonundan itibaren yeni para politikası araçları tasarlayıp uygulamaya başlamıştır. Bu araçlar kapsamında fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrar da gözetlenmiştir. Bu çalışmada TCMB'nin 2010 yılı sonundan itibaren uygulamaya başladığı geleneksel olmayan para politikalarının sonuçları gözleme dayalı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda uygulanan politikalardan zaman zaman başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In 2008, the economic disruptions that started in the USA spread to countries in waves and turned into a global financial crisis. In order to eliminate the impact of the crisis on the economies, a series of measures have been taken by the central banks. Upon the lack of these measures, central banks started to design and use new monetary policy tools, non-traditional monetary policy tools. Since the end of 2010, the CBRT has started to design and implement new monetary policy instruments. Within the scope of these instruments, financial stability was also observed as well as price stability. In this study, the results of the non-traditional monetary policies that the CBRT started to implement since the end of 2010 were examined based on observation. As a result of the study, it was seen that successful results were obtained from the policies implemented from time to time.