COVID 19 yeni normal yaşantıya geçiş sürecinde spor salonlarında kullanılan maskelerin bazı seçilmiş motorik performans çıktıları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of masks used in gyms on some selected motoric performance outcomes during the COVID 19 transition to new normal life
- Tez No: 688535
- Danışmanlar: PROF. MUHAMMED EMİN KAFKAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, FFP1 tipi maskeli egzersiz, Pandemi, Covid-19 ve egzersiz, Covid-19, FFP1 type masked exercise, Pandemic, Covid-19 and exercise
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Literatür incelemesi yapıldığında kapalı alanda cerrahi maske kullanımı ile yapılan egzersizlerin fizyolojik yanıtları birçok araştırmada benzer olsa da birbirine zıt araştırmada mevcuttur. Bu bağlamda araştırmanın amacı; Covid 19 yeni normal yaşantıya geçiş sürecinde spor salonlarında kullanılan maskelerin bazı seçilmiş motorik performans çıktıları üzerine etkilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmaya, 8 erkek 4 kadın katılımcı dâhil edildi. Katılımcılara, maskeli ve maskesiz VO2maks testleri yapıldı. Maskeli ve maskesiz aerobik egzersizler sonrasında BLa ölçümleri yapıldı. Borg skalası ile algılanan zorluk derecesi ölçüldü. Maskeli ve maskesiz olarak direnç egzersizleri yapıldı. Bu egzersizler sonrasında BLa ölçümleri yapıldı. Algılanan zorluk derecesi OMNI-RES ile ölçüldü. Bulgular: Katılımcıların maskeli ve maskesiz yapılan VO2maks ölçüm değerlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p=0.008). Maskeli ve maskesiz yapılan aerobik egzersiz sonrası BLa değerlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p=0.015). Maskeli ve maskesiz yapılan direnç egzersizi sonrası Bla değerlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p=0.09). Maskeli ve maskesiz yapılan aerobik egzersiz sonrası Borg skorları değerlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p=0.02). Maskeli ve maskesiz yapılan direnç egzersizleri sonrası OMNI-RES değerlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p=0.089). Sonuç: Bulgularımız bize gösteriyor ki egzersiz ile maske kullanımı güvenli değildir. Özellikle VO2maks değerlerindeki düşüş aerobik ve direnç egzersizleri sonrasında ölçülen BLa değerlerinin kötü olması egzersiz performansını olumsuz etkileyecektir. Buna ek olarak ölçülen egzersizin zorluk derecesinin de kötü değerlere sahip olması egzersiz sırasında maske kullanımının sebep olduğu olumsuz yanıtların bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The literature review can be similar to when traveling with the pleasures of what to do with the use of masks in a wide-ranging indoor area. For this purpose; Covid 19 is the direction of interventions for motoric performances in some of the masks used in gyms during the transition to normal life. Material and Method: 8 male and 4 female participants were included in the study. Masked and unmasked VO2max tests were performed on the participants. BLa measurements were made after masked and unmasked aerobic exercises. Perceived difficulty was measured with the Borg scale. Resistance exercises were performed with and without masks. After these exercises, BLa measurements were made. Perceived difficulty was measured with the OMNI-RES Results: Statistically significant VO2max measurement values of the participants with and without masks were found (p=0.008). Statistically significant BLa values were found after aerobic exercise with and without mask (p=0.015). Statistical significance was found in Bla values after resistance exercise with and without mask (p=0.09). Statistically significant Borg scores were found after aerobic exercise with and without masks (p=0.02). Statistically significant OMNI-RES values were found after masked and unmasked resistance exercises (p=0.089). Conclusion: Our findings show us that mask use with exercise is not safe. In particular, the decrease in VO2max values and poor BLa values measured after aerobic and resistance exercises will adversely affect exercise performance. In addition, the poor level of difficulty of the measured exercise is an indication of the negative responses caused by the use of masks during exercise.