Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon hastalarında balon pulmoner anjiyoplasti işleminin elektrokardiyografik parametreler üzerine etkileri
Effects of balloon pulmonary angioplasty procedure on electrocardiographic parameters in patients with chronic thromboembolic pulmonary hypertension
- Tez No: 688583
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KEPEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon, pulmoner balon anjiyoplasti, EKG, Sağ kalp yetmezliği, Chronic thromboembolic pulmonary hypertension, pulmonary balloon angioplasty, ECG, Right heart failure
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) tanısı ile izlenmekte olup balon pulmoner anjiyoplasti (BPA) yapılan hastalarda işlem sonrası elektrokardiyografi (EKG) takipleri ile hemodinami ve sağ kalp fonksiyonlarında düzelmeyi tahmin ettirebilecek EKG değişikliklerini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.10.2017- 31.12.2020 yılları arasında hastanemiz bünyesinde BPA yapılan 32 hastanın verileri analiz edildi. EKG analizi sırasında tüm EKG'lerde IR, IS, IIp, IIIR, IIIS, aVR R, V1 R, V1 S, V5 R, V5 S, V6 R, V6 S, V1 t, V2 t, V3 t ve QRS aksı ölçüldü ve BPA öncesi ile 6. Ay kontrol vizitinde elde edilen veriler birbirleri ile karşılaştırıldı. EKG analizine ek olarak tüm hastaların sağ kalp kateterizasyonu (SKK) verileri, ekokardiyografi verileri, B-tipi natriüretik peptid (BNP) düzeyleri ve dünya sağlık örgütü (WHO) fonksiyonel sınıflamaları işlem öncesi ve 6. ay kontrol vizitinde kaydedildi. BPA işlemi öncesi ve sonrasında elde edilen tüm parametreler kendi içerisinde karşılaştırıldı. EKG parametrelerindeki muhtemel değişim miktarı ile hemodinamik parametrelerdeki muhtemel değişim miktarı arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Daha önce akut pulmoner embolide kötü prognozu gösterdiği görülen Daniel skorlamasının BPA işlemi sonrasında 8,22 ±5,68'den 6,56 ±5,55'e azaldığı görüldü (p: 0.035). Ayrıca V2 derivasyonundaki T dalga yüksekliğinin (V2 t) -0,77 ±2,39'dan 1,27 ±2,58'e yükseldiği görüldü. V2 t değişim miktarının sistolik sağ ventrikül basıncı, ortalama pulmoner arter basıncı, pulmoner vasküler direnç ve sistemik vasküler dirençteki değişim miktarları ile korele olduğu görüldü. Sonuç: KTEPH hastalarında BPA ile Daniel skorunun anlamlı derecede azaldığı, V2 t 'nin ise anlamlı derecede arttığı izlenmiştir. Bu sonuçlara göre KTEPH hastalarında BPA sonrası V2 t dalgasındaki değişim takip edilerek sistolik sağ ventrikül basıncı, ortalama pulmoner arter basıncı, pulmoner vasküler rezistans ve sistemik vasküler rezistanstaki değişim hakkında fikir sahibi olunabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the electrocardiography (ECG) changes that can predict the improvement in hemodynamics and right heart functions with ECG follow-ups in patients who are being followed up with the diagnosis of chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH) and underwent balloon pulmonary angioplasty (BPA). Materials and Methods: Data of 32 patients who underwent BPA in our hospital between 01.10.2017 and 31.12.2020 were analyzed in our study. During ECG analysis, IR, IS, IIp, IIIR, IIIS, aVR R, V1 R, V1 S, V5 R, V5 S, V6 R, V6 S, V1 t, V2 t, V3 t and QRS axis were measured in all ECGs. And the data obtained before BPA and at the 6th month control visit were compared with each other. In addition to ECG analysis, all patients' right heart catheterization (CCT) data, echocardiography data, B-type natriuretic peptide (BNP) levels and world health organization (WHO) functional classifications were recorded before the procedure and at the 6th month control visit. All parameters obtained before and after the BPA procedure were compared within themselves. The relationship of possible changes in electrocardiographic parameters with changes in hemodynamic parameters was investigated. Results: Daniel scoring, which was previously seen to show a poor prognosis in acute pulmonary embolism, decreased from 8.22 ± 5.68 to 6.56 ± 5.55 after the BPA procedure (p: 0.035). In addition, it was observed that the T wave height (V2 t) in V2 derivation increased from-0.77 ± 2.39 to 1.27 ± 2.58. The amount of change in V2 t was found to correlate with the amount of change in systolic right ventricular pressure, mean pulmonary artery pressure, pulmonary vascular resistance, and systemic vascular resistance. Conclusion: It was observed that BPA significantly decreased the Daniel score and also significantly increased V2 t in CTEPH patients. According to these results, it may be suggested that by following the change in V2 t wave after BPA in CTEPH patients, it might be possible to have an idea about the change in systolic right ventricular pressure, mean pulmonary artery pressure, pulmonary vascular resistance and systemic vascular resistance.