Temel ve temel olmayan amino asitlerin Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) ergin dişilerinin yumurta verimi ve açılımı üzerine etkileri
The effects of essential and non-essential amino acids on the egg production and hatchability of adult Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)
  1. Tez No: 688669
  2. Yazar: MUSTAFA DURMUŞCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SULANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, Temel ve temel olmayan amino asitler, Yumurta üretimi ve açılımı, Pimpla turionellae, Essential and non-essential amino acids, Egg production and hatch
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Pimpla turionellae'nın yapay ortamlarda kitlesel ve devamlı olarak yetiştirilebilmesi için kullanılacak besinlerdeki amino asit ihtiyaç ve oranlarının belirlenmesi amacıyla temel ve temel olmayan amino asitlerin tek tek ve grup olarak yumurta üretimi ve açılma oranına etkileri araştırıldı. Temel amino asitlerin tek tek veya grup olarak besinden çıkarılması toplam yumurta sayısında anlamlı derecede azalmaya sebep oldu. Temel olmayan amino asitlerin besinden tek tek çıkarılması böceğin toplam yumurta sayısını anlamlı derecede değiştirmezken, grup olarak besinden eksiltilmesi veya besinin amino asit içeriğinin sadece temel olmayan amino asitlerden oluşması yumurta sayısında anlamlı derecede azalmaya sebep oldu. İzolösin ve fenilalaninin böceğin yumurta üretimini etkileyen kritik önemi olan temel amino asitler olduğu saptandı. Prolinin erişkin böcekler için temel olmayan amino asit olmasına rağmen üremeyi destekleyen önemli bir besin bileşeni olduğu sonucuna varıldı. Besindeki amino asitlerin grup olarak birbirinin tersi yönde olacak şekilde %50 arttırılıp azaltılması böceklerin yumurta sayısını anlamlı derecede etkilemedi. Sentetik besin ile beslenen böceğin en iyi yumurta üretim performansının 12. ve 24. günler arasında olduğu saptandı. Temel ve temel olmayan amino asitlerin tek tek veya grup olarak besinden çıkarılması veya farklı karışım oranları böceklerin yumurta açılım oranlarını anlamlı derecede değiştirmedi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of essential and non-essential amino acids on the egg production and hatch rate as individual and group were investigated in order to determine the amino acid needs and ratios of the chemically defined synthetic diets that will be used to feed Pimpla turionellae in mass and continuous rearing in artificial environments. The omission of essential amino acids from the diet, either individually or as a group, resulted in a significant decrease in the total number of eggs. While the omission of non-essential amino acids from the diet individually did not significantly change the insect's total number of eggs, the omission of non-essential amino acids as a group from the diet or the fact that the amino acid content of the diet consists of only non-essential amino acids caused a significant decrease in the number of eggs. Isoleucine and phenylalanine were found to be critical essential amino acids affecting egg production of the insect. Although proline is a non-essential amino acid for adult insects, it was concluded that it is an important nutrient component that supports reproduction. Increasing and decreasing the amino acids in the diet by 50% as a group opposite to each other did not significantly affect the number of eggs of the insects. It was determined that the best egg production performance of the insect fed with synthetic diet was between the 12th and 24th days. Omission of essential and non-essential amino acids, either individually or as a group, or their different mix ratios in the diet did not significantly alter the insects' egg hatching rates.