Akut iskemik inme vakalarında profilin-1 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the level of profilin-1 in acute ischemicstroke cases
- Tez No: 688701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, Profilin-1, NIHSS, Acute Ischemic Stroke, Profilin-1, NIHSS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: İnme, yüksek mortalite ve morbidite riski ve yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. İskemik inme için kılavuzlarda yer alan kanıtlanmış en etkili tedavi yöntemi trombolitik ilaç uygulaması ya da mekanik trombektomidir. Bu tedavi yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için hastalara en kısa sürede tanı konulmalı ve uygun hastalar seçilmelidir. Gelişen teknoloji sayesinde görüntüleme yöntemleri ile tanı koyma süreci hızlansa da bazı merkezlerde bu görüntüleme araçlarına ulaşım mümkün olmamaktadır. Görüntüleme yöntemlerinin bulunmadığı merkezlerde iskemik inme tanısının konulabilmesi ve semptomların başlangıç zamanının tahmin edilerek trombolitik tedavi için uygun hastaların seçilebilmesi için bir biyobelirteç olarak PFN-1 proteinini çalışmayı hedefledik. Yöntem: 15.01.2021-30.06.2021 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğine ayaktan ya da ambulans ile başvuran 18 yaş ve üzeri, bilinç değişikliği, konuşma bozukluğu, kol ve/veya bacakta kuvvet kaybı, duyu kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, yürüme güçlüğü, dengesizlik ve görme bozukluğu gibi nörolojik semptomları olan, radyolojik tetkiklerle iskemik inme tanısı konulan ve onamı alınan 65 hasta ile çalışma grubu yapılmıştır. Acil serviste değerlendirilmeler sonucunda akut iskemik inme tanısı almayan hastalardanda kontrol grubu oluĢturulmuştur. Bulgular: Gruplara göre PFN-1 (ng/L) ortancaları arasındaki farklılık yaĢtan bağımsız istatistiksel olarak anlamlı değilken (p=0,169), yaş modele dahil edildiğinde, ortancalar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,014). Yani gruplar arasındaki PFN-1 (ng/L) ortancaları arasındaki farklılık yaşa bağlı denilebilir. Gruplara göre INR, platelet, lenfosit ve PLR ortancaları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Akut inme hastaları ve sağlıklı kontrol grubundaki bireyleri ayırt etmek için PFN-1 (ng/L) değiĢkenine göre cut-off değeri hesaplandı. Buna göre PFN-1 (ng/L) için hesaplanan cut-off değeri 411,22, sensivitesi 21,54, spesifitesi 98,46 ve AUC değeri 0,570 olup, PFN-1 (ng/L) değiĢkeninin akut inme hastalarını ayırt etmedeki etkinliğinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü (p=0,169). Sonuç: Sonuç olarak bu çalıĢmada, serum Profilin-1'in akut iskemik inmeli hastalardaki düzeylerinin normal kontrol grubundakilere göre farklı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu da iskemik inmede Profilin-1 molekülünün etkili bir rol oynamadığı kanaatini oluĢturdu.
Özet (Çeviri)
Objective: Strokes are very significant in terms of public health due to its high risk of mortality and morbidity as well as high treatment costs. The proven, most effective treatment method in the guidelines for ischemic stroke is thrombolytic drug administration or mechanical thrombectomy. Patients must be diagnosed as soon as possible, and appropriate patients should be selected in order for these treatment methods to be applied effectively. Although the diagnosis process is accelerated by the imaging methods made possible by developing technology, access to these imaging tools is not possible in some centers. We aimed to study the PFN-1 protein as a biomarker to diagnose ischemic stroke in the centers where imaging methods are not available and patients eligible for thrombolytic therapy can be selected by estimating the onset time of symptoms. Method: A study group was created comprised of 65 patients who came to the Kayseri City Hospital Emergency Medicine Clinic between 15.01.2021 and 30.06.2021 as walk-in or ambulance transported patients, who are 18 years old or older with neurological symptoms such as altered consciousness, speech disorders, loss of strength in the arms or legs, loss of sensation, headache, dizziness, difficulty walking, and visual impairment, were diagnosed with ischemic stroke by radiological examination and gave their consent to the study. Also, a control group was formed from patients who were examined and not diagnosed with acute ischemic stroke as a result of evaluations in the emergency department. Findings: While the difference between the medians of PFN-1 (ng/L) according to the groups was not statistically significant independent of age (p=0.169), the difference between the medians was statistically significant (p=0.014) when the model included age. In other words, it can be said that the difference between the PFN-1 (ng/L) medians between the groups is age-related. According to the groups, the differences between the medians of INR, platelet, lymphocyte, and PLR were not statistically significant. The cut-off value was calculated according to the PFN-1 (ng/L) variable to distinguish between acute stroke patients and the healthy individuals in the control group. Accordingly, the cut-off value calculated for PFN-1 (ng/L) was 411.22, sensitivity was 21.54, specificity 98.46, and AUC value 0.570, and it was observed that the variable's effectiveness in distinguishing acute stroke patients was not statistically significant (p=0.169). Conclusion: As a result, this study revealed that serum Profilin-1 levels in patients with acute ischemic stroke were not different compared to the levels in the normal control group. This observation led to the conclusion that the Profilin-1 molecule does not play an effective role in ischemic stroke.