Hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda öz bakım destekli motivasyonel görüşmenin hastaların öz bakım gücü ve hastalık uyumuna etkisi
The Effect of Self-Care Supported Motivational Interviewing on Patients' Self-Care Strength and Disease Adjustment in Patients Receiving Hemodialysis Treatment
- Tez No: 688750
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PARLAR KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Antropometrik Ölçümler, Biyokimyasal Parametreler, Hemodiyaliz, Kronik Hastalığa Uyum, Motivasyonel Görüşme Tekniği, Öz Bakım Gücü, Anthropometric Measurements, Biochemical Parameters, Hemodialysis, Adaptation to Chronic Disease, Motivational Interview Technique, Self-Care Strength
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hemodiyaliz Tedavisi Alan Hastalarda Öz Bakım Destekli Motivasyonel Görüşmenin Hastaların Öz Bakım Gücü ve Hastalık Uyumuna Etkisi Amaç: Araştırma hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda öz bakım destekli motivasyonel görüşmenin hastaların öz bakım gücüne, hastalık uyumuna ve metabolik değişkenlerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma randomize kontrollü araştırma deseni kullanılarak planlandı. Araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 77 hasta ile (40 deney, 37 kontrol ) araştırma tamamlandı. Verilerinin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, Öz Bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ), Kronik Hastalığa Uyum Ölçeği (KHUÖ) ve Hastaya Özgü Metabolik Değişkenler Formu kullanıldı. Bulgular: Motivasyonel görüşme öncesi ön test KHUÖ puan ortalamalarının deney ve kontrol gruplarında benzer değerlerde olduğu (p>0.05), motivasyonel görüşme sonrası deney grubunun (son test ve izlem testi) KHUÖ puan ortalamalarının, kontrol grubu ortalamalarına göre önemli düzeyde artış gösterdiği saptandı (p0.05). Sonuç: Bu sonuçlar motivasyonel görüşme tekniğinin hastaların kronik hastalığa uyumlarını ve öz bakım güçlerini artırmada etkili bir yöntem olduğunu gösterdi. Hemodiyaliz hastalarında daha uzun süreli çalışmaların yapılması öneri olarak sunuldu.
Özet (Çeviri)
The Effect of Self-Care Supported Motivational Interviewing on Patients' Self-Care Strength and Disease Adjustment in Patients Receiving Hemodialysis Treatment Aim: The study was conducted to determine the effect of self-care supported motivational interviewing on patients receiving hemodialysis treatment on self-care power, disease compliance and metabolic variables. Material and Method: The study was planned using a randomized controlled trial design. The study was completed with 77 patients (40 experiments, 37 controls) who met the research criteria and volunteered to participate in the study. In the collection of data; Personal Information Form, Self-Care Strength Scale (ÖBGÖ), Chronic Disease Adjustment Scale (KHUÖ) and Patient-Specific Metabolic Variables Form were used. Results: It was determined that the pre-test mean KHUÖ scores before the motivational interview were similar in the experimental and control groups (p>0.05), and the mean KHUÖ scores of the experimental group (posttest and follow-up test) after the motivational interview showed a significant increase compared to the control group (p0.05). Conclusion: These results showed that the motivational interview technique is an effective method in increasing the patients' adaptation to chronic disease and their self-care power. It was suggested that longer-term studies should be conducted in hemodialysis patients.