Kent çatışmalarında sivil korunumu: Felluce muharebesi örneği üzerinden Amerikan yaklaşımı
Civilian protection in urban warfare: The American approach through The Example of the battles for Fallujah
- Tez No: 688871
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Modern Savaş, Meskûn Mahal Çatışmaları, Sivil Korunumu, Muhasamata Doğrudan Katılma, Amerikan Yaklaşımı, Hedefli Öldürme
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde çatışmalar çoğunlukla meskûn mahallerde gerçekleşmektedir. Binalar, sokaklar, barikatlar ve diğer unsurlar meskûn mahal çatışmalarını oldukça zorlaştırırken insancıl hukukun ayrım ilkesi gereği askeri hedef olmaması gereken siviller, çatışmaların yaşam alanlarında gerçekleşmesi sebebiyle ve çatışmalar oldukça yüksek tempolu ve stresli geçtiği için askeri hedef haline gelerek çatışmalardan zarar görebilmektedir. Siviller muhasamata doğrudan katılmadıkları müddetçe sivil korunumundan yararlanmaktadırlar. Ek olarak sivillerin muhasamata doğrudan katılma teşkil eden eylemleri ve korunumu kaybetme sürelerini belirleyebilmek kolay değilken çatışmanın tarafları da sivil korunumundan yararlanabilmek için sivil görünümüne sahip olabilir, sivilleri kullanabilir. Dolayısıyla sivil statüsü, sivillerin muhasamata doğrudan katılma teşkil eden düşmanca eylemler ve korunumun kaybedildiği süreyi belirlemek önem arz etmektedir. Bunun için Uluslararası Kızılhaç Komisyonu'nun yayınladığı Düşmanlıklara Doğrudan Katılma Kavramı Üzerine Yorumlayıcı Kılavuz muhasamata doğrudan katılmanın belirlenebilmesi için mevcuttaki düşmanca eylemi esas almıştır ve döner kapı yaklaşımı ile eylem bittiğinde sivil korunumunun tekrardan kazanılacağını öngörmüştür. Kılavuzda muhasamata katılma halleri dar yorumlanırken sivil korunumu daha geniş tutulmuştur. Ancak Amerikan angajman kuralları meşru müdafaa hakkını öngörerek askerlere geniş bir yetki tanımış ve düşmanca eylem veya düşmanca niyetin varlığı halinde sivillerin askeri hedef haline gelebileceğini öngörmektedir. Amerikan yaklaşımı sonucunda sivil kayıp sayısı artmaktadır, Felluce Muharebeleri somut bir örnek teşkil etmektedir. Sonuçta mevcut eylemi esas alan ICRC yaklaşımı mevcuttaki eylemi esas alırken Amerikan yaklaşımı mevcut eylem ve tehditleri değerlendirme altına alır ve ikisinin de olumsuz yanları bulunmaktadır. Son yıllarda özellikle insansız hava araçları kullanılarak gerçekleştirilen hedefli öldürme operasyonları için öne sürülen hukuki gerekçelerin meskûn mahal çatışmalarına uyarlanması mümkündür. Hedefli öldürmeler hukukunda olduğu gibi önceki eylemler doğrultusunda muhasamata katılma ve sivil korunumunun kaybı meskûn mahal çatışmaları için daha elverişlidir.
Özet (Çeviri)
Currently, conflicts mostly take place in urban areas. Buildings, streets, barricades and other elements make urban warfares quite difficult, while civilians, who should not be military targets in accordance with the principle of distinction of humanitarian law, can be damaged by conflicts by becoming military targets because conflicts occur in their living spaces and because conflicts are quite high-tempo and stressful. Civilians enjoy civilian protection as long as they are not directly participated in hostilities. In addition, while it is not easy to determine the actts of civilians that constitute direct participation in hostilities and the time of loss of protection, the parties to the conflict can also have a civilian appearance and use civilians to benefit from civilian protection. Therefore, it is important to determine the civilian status, hostile acts that constitute direct participation of civilians in hostilities, and the period during which Protection is lost. For this purpose, the Interpretive Guide On the Concept Of Direct Participation In Hostilities published by the International Commission of the Red Cross based on the current hostile action to determine direct participation in hostilities and predicted that civilian protection will be restored when the action is finished with the revolving door approach. In the guidancel, states of participation in hostilities were narrowly interpreted, while civil protection was broader. But American Rules Of Engagement provide for the right to self-defense, giving soldiers broad authority, and stipulate that civilians can become military targets in the presence of hostile action or hostile intent. As a result of the American approach, the number of civilian casualties is increasing, and the battles of Fallujah are a concrete example. After all, the ICRC approach based on current action is based on current action, while the American approach assesses current actions and threats, and both have disadvantages. In recent years, it is possible to adapt the legal grounds put forward for targeted killing operations, especially using unmanned aerial vehicles, to residential conflicts. As in the law on targeted killings, participation in hostilities and loss of civilian protection in line with previous actions are more favorable for urban warfare. Key Words : Modern War, Urban Warfare, Civil Protection, Direct Participation In Hostilities, American Approach, Targeted Killing Science Code : 114112 Pages : 129 Supervisor : Prof. Dr. Sertaç H. BAŞEREN