Torakotomide nötrofil / lenfosit oranının postoperatif ağrıya ve ağrının kronikleşmesi üzerine etkisi
The effect of neutrophil / lymphocyte ratio on postoperative pain and chronicization of pain in thoracotomy
  1. Tez No: 688881
  2. Yazar: TAHA SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSAGUN TUĞCUGİL, DOÇ. DR. AHMET BEŞİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preemptif Epidural Analjezi, Nötrofil / Lenfosit Oranı, Postoperatif Ağrı, Kronik Ağrı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Torakotomi sonrası ağrı postoperatif hasta konforu, komplikasyonlar, mortalite ve morbiditeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle torakotomi sonrası ağrı tedavisi oldukça önemlidir. Çalışmamızın amacı toraks cerrahisinde inflamasyon belirteci olan Nötrofil / Lenfosit Oranı (NLO) değerinin postoperatif akut ve kronik ağrı ile ilişkisini araştırmak, ayrıca farklı zamanlarda uygulanan epidural analjezinin preoperatif NLO ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma elektif şartlarda, torakotomi cerrahisi yapılan, 18-75 yaş arası, ASA I-II-III risk sınıfına dahil, onamları alınmış toplam 60 hastada, randomize prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı: Preemptif analjezi uygulanacak gruba (Grup P) epidural kateterden cerrahi insizyondan 20 dk önce %0.25 bupivakain 0.1 ml/kg bolus yapılıp %0.1 bupivakain 0.1 ml/kg/h hızında 48 saat sürecek infüzyon başlandı. Kontrol grubuna ise (Grup K) epidural kateterden hasta uyandırılmadan 20 dk önce %0.25 bupivakain 0.1 ml/kg bolus yapılıp %0.1 bupivakain 0.1 ml/kg/h hızında 48 saat sürecek infüzyon başlandı. Tüm hastaların preoperatif NLO değerleri, intraoperatif ve postoperatif sistolik, diastolik ve ortalama arteryel basınçları, kalp atım hızı, periferik oksijen saturasyonları 5., 30., 60. ve 120. dakikalarda ve ekstübasyondan sonra 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde kaydedildi. Postoperatif 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde NRS, solunum sayısı, ek analjezi ihtiyacı kaydedildi. Postoperatif 1. ve 3. aylarda hastalara telefonla ulaşılarak NRS skorları sorgulanarak kaydedildi. Bulgular: Grupların intraoperatif ve postoperatif hemodinamik parametreleri değerlendirildiğinde her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0,05). Gruplar arasında postoperatif kaydedilen NRS değerleri ve ilk 24 saat ek analjezik tüketimi karşılaştırıldığında; Grup P'de Grup K'ye göre postoperatif 2., 4. ve 8. saatlerde NRS değerleri ve ilk 24 saat ek analjezik tüketimi anlamlı derecede düşük tespit edilmiştir. Grup P içerisinde preoperatif NLO< 2 ve preoperatif NLO≥ 2 olan hastalar arasında postoperatif NRS değerleri ve ek analjezik tüketimleri karşılaştırıldığında; iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Ancak Grup K içerisinde preoperatif NLO< 2 ve preoperatif NLO≥ 2 olan hastalar arasında postoperatif NRS değerleri ve ek analjezik tüketimleri karşılaştırıldığında; preoperatif NLO< 2 olan hasta grubunda preoperatif NLO≥ 2 olan hasta grubuna göre postoperatif 2., 4. ve 8. saatlerdeki NRS düzeyleri ve postoperatif ilk 24 saatte tüketilen ek analjezik miktarları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük gözlenmiştir. Kronik ağrı açısından değerlendirildiğinde ise preemptif analjezi uygulanıp uygulanmaması ve preoperatif NLO düzeyinin kronik dönemdeki ağrı düzeyleri üzerinde etkisinin olmadığı görüldü. Sonuç: Preoperatif NLO seviyesi 2 ve üzerinde olan hastalara preemptif epidural analjezi yöntemi uygulandığında, uyandırılmadan 20 dk önce epidural analjezi uygulanan gruba göre postoperatif akut dönemde ağrı skorlarının daha düşük ve analjezik tüketiminin daha az olduğu gözlemlendi. Preoperatif NLO düzeyi 2'nin altında olan hastaların ise postoperatif ağrı düzeyi ve analjezik tüketimlerinin preemptif analjezi uygulanıp uygulanmamasıyla değişiklik göstermediği gözlemlendi. Ayrıca preoperatif NLO düzeyinin ağrının kronikleşmesi ile ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Pain after thoracotomy adversely affects postoperative patient comfort, complications, mortality and morbidity. Therefore, pain management after thoracotomy is very important. The aim of our study is to investigate the relationship between the Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), an inflammation marker, and postoperative acute and chronic pain in thoracic surgery, and to evaluate the relationship between epidural analgesia applied at different times and preoperative NLR. Materials and Methods: The study was conducted as a randomized prospective study in a total of 60 patients, aged 18-75 years, ASA I-II-III risk class, who underwent thoracotomy surgery under elective conditions, with informed consent. The patients included in the study were randomly divided into 2 groups: In the group to be administered preemptive analgesia (Group P), a bolus of 0.1 ml/kg of 0.25% bupivacaine was administered through the epidural catheter 20 minutes before the surgical incision, and an infusion of 0.1% bupivacaine at a rate of 0.1 ml/kg/h for 48 hours was started. In the control group (Group K), a bolus of 0.1 ml/kg of 0.25% bupivacaine was administered 20 minutes before the patient was awakened from the epidural catheter, and an infusion of 0.1% bupivacaine at a rate of 0.1 ml/kg/h for 48 hours was started. Preoperative NLR values, intraoperative and postoperative systolic, diastolic and mean arterial pressures, heart rate, peripheral oxygen saturations of all patients at 5th, 30th, 60th and 120th minutes and after extubation at 2nd, 4th, 8th, 12th, 24th hours have been recorded. NRS, respiratory rate and need for additional analgesia were recorded at the 2nd, 4th, 8th, 12th and 24th hours postoperatively. In the 1st and 3rd months postoperatively, the patients were contacted by phone and their NRS scores were recorded. Results: When the intraoperative and postoperative hemodynamic parameters of the groups were evaluated, no statistically significant difference was observed between the two groups (p>0.05). When the postoperative NRS values and additional analgesic consumption in the first 24 hours were compared between the groups; NRS values at postoperative 2nd, 4th and 8th hours and additional analgesic consumption in the first 24 hours were found to be significantly lower in Group P compared to Group K. When postoperative NRS values and additional analgesic consumption were compared between patients with preoperative NLR0.05). However, when postoperative NRS values and additional analgesic consumption were compared between patients with preoperative NLR