Çalışanların esnek çalışma düzenlemelerine karşı tutumlarının işe adanmışlıklarına etkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolü: Ankara'da İHA alanında faaliyet gösteren işletmelerde bir araştırma
Organizational justice in the effect of employees' attitudes towards flexible work arrangements on their engagement to work: A Research on businesses operating in the field of UAV in Ankara
- Tez No: 688892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL EROĞLUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Esnek Çalışma, İşe Adanmışlık, Örgütsel Adalet
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Örgütler, küreselleşen dünyanın yarattığı rekabet ortamında ayakta kalabilmek için çalışma hayatının birçok alanında nitelikli personelini örgüt bünyesinde tutabilme çabası içine girmişlerdir. Ayrıca kaliteli iş gücünü örgüte kazandırabilmek için insan kaynakları yönetimine daha fazla önem vermek zorunda kalmışlardır. Bu sebeple örgütler çalışma şartlarında ve düzenlerinde yeni arayışlar içine girmiş, çalışanların örgütün amaçları doğrultusunda daha fazla hareket etmesi ve örgüt değerlerine gönülden bağlı olması için çaba sarf etmiş, iş ortamlarını bu doğrultuda düzenlemeye gayret göstermişlerdir. Örgütler, bu ideali gerçekleştirmek için mücadele ederken çalışma düzeninde yaptıkları değişiklikler ve alınan kararların çalışanlar tarafından nasıl karşılandığı daha çok önem kazanmıştır. Esnek çalışma düzenlemeleri çeşitli nedenlerden ötürü örgütler için son dönemde daha fazla tercih edilen çalışma düzeni olarak görülmektedir. Bu düzenlemelere karşı çalışanların tutumu, tutumlarının işe adanmışlıklarına etki edip etmediği ve çalışanların örgütleri için içlerinde besledikleri adalet algısının bu etkiye katkı sağlayıp sağlamadığı araştırma konusunun temelini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda Ankara ilinde faaliyet gösteren İnsansız Hava Aracı (İHA) üzerinde çalışan Savunma Sanayi Şirketlerinde görev yapmakta olan 1700 personel üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem büyüklüğü 450 olarak belirlenmiştir. Araştırmada veriler anket formları vasıtasıyla toplanmıştır. Anket formları dört ayrı bölümden oluşmaktadır. Örneklem grubu kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Savunma Sanayi Sektöründe İnsansız Hava Aracı (İHA) alanında görev yapan 450 personele anket formu internet ortamında ulaştırılmış ve 351 geçerli geri dönüş alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 istatistik paket programında t testi, ANOVA testi, tukey testi, basit regresyon, çoklu regresyon, faktör analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizi ve sobel testi yapılarak test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda çalışanların esnek çalışma düzenlemelerine karşı tutumları ile işe adanmışlıkları arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel adalet algısının bu ilişki üzerinde aracı rolünün olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to survive in the competitive environment created by the globalizing world, organizations have made an effort to keep their qualified personnel in many areas of working life within the organization. In addition, they have been obliged to give more importance to human resources management in order to bring qualified workforce to the organization. As a result of this situation, organizations have been in search of new working conditions and order, they have made efforts to ensure that employees act more in line with the aims of the organization, to be devoted to the values of the organization, and they have made efforts to organize their business partners in this direction. As organizations strive to achieve this ideal, the changes they make in working arrangements and how the decisions taken are met by the employees have become more important. Flexible working arrangements are seen as the most preferred working order for organizations recently. The attitude of employees towards these regulations, whether their attitudes affect their engagement and whether the perception of justice that employees have for their organizations contributes to this effect is the basis of the research In this direction, a research was carried out on 1700 personnel working in Defense Industry Companies working on Unmanned Aerial Vehicle (UAV) operating in Ankara. The sample size of the research was determined as 450, Data in the study were collected through questionnaire forms. The questionnaire forms consist of four separate sections. Group members selected for sampling were selected using the convenience sampling method. The questionnaire form was sent to 450 personnel working on Unmanned Aerial Vehicle (UAV) in the Defense Industry Sector on the internet and 351 valid responses were received. The data obtained were tested in SPSS 21 statistical package program by t test, ANOVA test, tukey test, simple regression, multiple regression,factor analysis, validity and reliability analysis and sobel test. As a result of the analysis, it was determined that the relationship between the employees' attitudes towards flexible working arrangements and their engagement to work was significant. It was concluded that organizational justice perception has a mediator role on this relationship. Key Words : Flexible Working, Work Engagement, Organizational Justice. Science Code : 115409 Pages : 134 Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Kemal EROĞLUER