Ohsas 18001 ve ıso 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of ohsas 18001 and iso 45001 occupational health and safety management systems
- Tez No: 688975
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖRLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Kazalar, İlk ve Acil Yardım, Information and Records Management, Accidents, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, OHSAS 18001, ISO 45001, yönetim sistemleri, Occupational Health and Safety, OHSAS 18001, ISO 45001, management systems
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliğini etkileyen pek çok risk etmeni bulunmaktadır. Meslek hastalıkları ve iş kazaları iş yaşamında karşılaşılan en önemli sorunların başında gelmektedir. Çalışma ortamından kaynaklanan olumsuzluklar ve/veya kişisel hatalar nedeniyle yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kavramının ortaya çıkmasına sebep olan faktörlerden birisidir. İşletmelerde çalışma ortamının İSG kurallarına uygun olmayışı, çalışanların yeterli eğitimi almaması ve kişilik yapılarından kaynaklanan sorunlar iş sağlığı ve güvenliği açısından tehdit unsurlarıdır. Çalışanlar ya da çalışma koşullarından kaynaklanan hatalar önlenebilir niteliktedir. Bu yüksek lisans tezinde; OHSAS 18001 ve ISO 45001 Yönetim Sistemleri ile ilgili genel bilgiler sunulmuştur. Literatür ve saha araştırmasından sonra iki yönetim sistemi arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar belirlenerek, yeni yönetim sisteminin şirketlerde oluşturacağı yeni durumlardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many risk factors are risk factors affecting occupational health and safety in working places. Occupational diseases and occupational accidents are the most important problems encountered in working life. Occupational health and safety (OHS) are one of the factors that cause occupational accidents and occupational diseases due to negativities and/or personal errors caused by working environment. The lack of OHS in the working environment, inadequate training of the employees and the problems arising from the personality structures are the threats in terms of occupational health and safety. The problems from working conditions and/or human are preventable. In the thesis; general information about OHSAS 18001 and ISO 45001 management systems is presented. The first part of the Thesis is about literature and field research.