Serviks kanseri taramasında sitoloji ve HPV testi; persistans ve klirensi belirleyen faktörler
Cytology and HPV testing in cervical cancer screening; factors determining persistence and clearance
  1. Tez No: 689087
  2. Yazar: GÜLŞAH KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BARIŞ GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, HPV, Persistans, Klirens, Cervical Cancer, HPV, Persistence, Clearance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmamızda servikal kanser taramasında sitoloji ve HPV testi ile persistans ve klirensi belirleyen faktörler sorgulanmıştır. Gravida, parite, erken yaşta cinsel ilişki, çoklu cinsel partner, oral kontraseptif kullanım öyküsü, kondom kullanım öyküsü, sigara ve alkol kullanımı öyküsü gibi değişkenlerle persistans arasındaki ilişki saptanmaya çalışılmıştır. Böylece HPV persistansına etki eden faktörler saptanarak dikkatle taranması ve tedavi edilmesi gereken hasta grupları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekoloji-Onkoloji Bilim Dalı. Yöntem ve Gereçler: Çalışma 2008-2018 tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklar ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekoloji- Onkoloji polikliniğine başvuran kadın hastaları içermektedir. Çalışmadaki hastalar kliniğimize başvuran HPV ve sitoloji taranan hastalar arasından seçildi ve bu hastalarda yeniden sitoloji ve HPV taraması yapılmıştır. Hastalar persistans olan ve olmayanlar olmak üzere iki grupta incelenmiştir. Hastalara anket çalışması uygulanarak yaş, ilk ilişki yaşı, evlilik yaşı, gravida, parite, eğitim durumu, ilk ilişki yaşı, birden fazla cinsel partner, sigara ve alkol kullanımı öyküsü, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü, oral kontraseptif ve kondom kullanımı öyküsü, HPV aşısı öyküsü ve multivitamin kullanımı öyküsü sorgulanmıştır. Buradan elde ettiğimiz veriler kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Gerekli istatistiki değerlendirmeler yapılarak sonuç raporu hazırlanmıştır. Beklenen Yararlar: Çalışmamızın sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda servikal kanser taramasında HPV testi ve sitoloji ile yapılan taramalarda persistans ve klirense etki eden faktörler belirlenecektir. Elde edilen bilgiler ışığında HPV persistansına etki eden faktörler hakkında hastalara yaşam tarzı değişiklikleri ile ilgili bilgiler verilecektir. Hastaların tarama ve takibe olan bağlılıkları artırılarak ve yaşam tarzı değişiklikleri ile peristansa neden olabilecek faktörlerin azaltılarak serviks kanseri ve öncül lezyonlarından korunma yollarının belirlenmesi planlanmıştır. Bulgular: Persistans olan ve olmayan grup arasında yaş, ilk ilişki yaşı, evlilik yaşı, gravida, eğitim durumu, oral kontraseptif kullanımı, sigara ve alkol kullanım öyküsü, HPV aşısı ve multivitamin kullanımı öyküsü açısından anlamlı bir fark yoktu. Ancak çoklu cinsel partner olan hastalarda persistans açısından anlamlı sayılabilecek fark vardı (p:0,056). Çalışmamızda 2 veya daha fazla doğum yapan kadınlarda persistans anlamlı oranda yüksek bulundu (p:0,031). Ayrıca düzenli olarak kondom kullanan hastalarda persistans istatistiki olarak anlamlı oranda az saptanmıştır (p:0,037). Sonuçlar: Çoklu cinsel partner ve yüksek paritenin HPV persistansı için risk faktörü olduğu, kondom kullanımının HPV persistansına karşı koruyucu olduğu anlaşılmıştır. Çalışmaya katılan hasta sayısı kısıtlılığı sebebi ile diğer faktörlerin yeniden araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, the factors determining persistence and clearance were questioned by cytology and HPV testing in cervical cancer screening. We tried to determine the relationship between persistence and variables such as gravida, parity, early sexual intercourse, multiple sexual partners, history of oral contraceptive use, history of condom use, history of smoking and alcohol use. Thus, by determining the factors affecting the persistence of HPV, it was tried to determine the patient groups that should be carefully screened and treated. Clinical Institution: Cukurova University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Gynecology and Oncology Unit. Materials and methods: The study includes female patients who applied to Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Gynecology-Oncology outpatient clinic between 2008-2018. The patients in the study were selected among the patients who applied to our clinic and were screened by cytology and HPV test. Cytology and HPV screening were performed again in these patients. The patients were examined in two groups as persistent and non-persistent. Age, age at first intercourse, age at marriage, gravida, parity, education status, age at first intercourse, multiple sexual partners, history of smoking and alcohol use, history of sexually transmitted diseases, history of oral contraceptive and condom use, HPV vaccine history and history of multivitamin use were questioned with a survey. The data we obtained from here were coded and transferred to the computer environment. Necessary statistical evaluations were made and a final report was prepared. Benefits: In line with the data obtained as a result of our study, the factors affecting persistence and clearance will be determined in the screenings performed with HPV test and cytology in cervical cancer screening. In the light of the information obtained, patients will be informed about the factors affecting the persistence of HPV, and about lifestyle changes. It is planned to determine the ways of protection from cervical cancer and its precursor lesions by increasing the patients commitment to screening and follow-up, and reducing the factors that may cause persistence with lifestyle changes. Finding: There was no significant difference between the persistent and non-persistent groups in terms of age, age at first intercourse, age at marriage, gravida, educational status, oral contraceptive use, smoking and alcohol use, HPV vaccine and multivitamin use. However, there was a significant difference in terms of persistence in patients with multiple sexual partners (p:0.056). In our study, persistence was found to be significantly higher in women who gave birth 2 or more times (p:0.031). In addition, persistence was found to be statistically significantly less in patients who regularly use condoms (p:0.037). Results: It has been understood that multiple sexual partners and high parity are risk factors for HPV persistence, and condom use is protective against HPV persistence. Due to the limited number of patients participating in the study, it is recommended to re-examine other factors.