Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının serviks kanseri taramasında HPV testi kullanımı eğilimlerinin araştırılması
Obstetrician-gynecologists' attitudes towards use of HPV test in cervi̇cal cancer screening
  1. Tez No: 547688
  2. Yazar: BETÜL AKGÜN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, human papilloma virüs, HPV testi, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığı, Cervical cancer, human papilloma virus, HPV test, Gynecologists and Obstetricians
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Türkiye' deki Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının serviks kanseri taramasında human papilloma virüs (HPV) testi kullanımı eğilimlerinin belirlenmesi; pozitif HPV test sonucu olan olguların yönetiminde ulusal ve/veya uluslararası rehberlere olan uyumluluklarının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Mayıs 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında, basit rastgele örnekleme yöntemiyle, ülkemizdeki Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları arasından seçilen örneklem üzerinde uygulanmış, yüz yüze görüşmeye dayalı, betimsel model içeren, tanımlayıcı, niceliksel, ankete dayalı bir saha çalışmasıdır. Bulgular: Toplam 343 katılımcıdan elde edilen veriler analiz edildi. Araştırmanın %95 güven aralığında (%95 CI) hata payı %5.1 olarak hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre: Türkiye' de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının büyük çoğunluğu (%81) serviks kanseri taramasında HPV testini kullanmaktadır. HPV testi sıklıkla (89.9%) servikal sitoloji ile eş zamanlı kullanılmaktadır. HPV testi kullanımı için sıklıkla yaş sınırı kullanılmamakta (%43.2) ya da 30 yaşından itibaren (%41.4) kullanılması tercih edilmektedir. HPV negatif test sonucu olan olgularda sonraki tarama için en çok tercih edilen zaman aralıkları sırasıyla %53.4 ile 5 yıl ve %19.9 ile 3 yıldır. HPV testi kullanımını belirleyen bağımsız faktörler uzmanlık süresi ve profesyonel çalışma yeridir. Uzmanlık süresi 10 yıldan fazla olanlarda HPV testi kullanım oranı daha yeni uzmanlara göre yaklaşık yarı yarıya azalmaktadır. İkinci basamak kamu hastanelerinde çalışan hekimler %70.5 ile en düşük oranda HPV testini kullanmaktadır. Kılavuzlara uygun olarak; HPV 16-18 haricindeki tiplerde pozitiflik olan ve sitoloji sonucu negatif olan olguların yönetiminde“12 ay sonra co-test”; HPV 16/18 pozitif, sitoloji sonucu negatif olguların yönetiminde ise“kolposkopi”yapılmasını önerenlerin oranı (%53.1) görece düşüktür. Kılavuzlara uyumu öngördüren tek bağımsız faktör hekimlerin profesyonel çalışma yeridir. Kılavuzlara uyumu en düşük (%42.4) hekim grubu özel hastane/muayenehanede çalışan hekimlerdir [2. Basamak kamu hastanelerinde çalışan hekimlerle karşılaştırıldığında Odds oranı: 0.490; %95 CI: 0.285–0.842; P=0.010]. Sonuç: Araştırmamızdan elde edilen sonuçlar, ülkemizdeki Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının mezuniyet sonrası sürekli tıp eğitimine olan ihtiyacını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Determining the tendencies of Gynecologists and Obstetricians in Turkey to use human papilloma virus (HPV) test for cervical cancer screenings; determining of compliance with national and/or international guidelines in the management of patients with positive HPV test results. Material and Method: This study is a quantitative, survey-based field study using descriptive model based on face-to-face interviews that was performed between May 2018 and September 2018 on a sample consisting of Gynecologists and Obstetricians in Turkey who were selected according to simple random sampling method. Results: Data from a total of 343 participants were analyzed. The margin of error at 95% confidence level (95% CI) was calculated to be 5.1%. According to the analysis results: The vast majority of Gynecologists and Obstetricians in Turkey (81%) use HPV testing for cervical cancer screening. HPV test is frequently (89.9%) used simultaneously with cervical cytology. HPV testing uses no age limit (43.2%) or preferably 30 years onwards is considered as a limit (41.4%). In patients with HPV negative test results, the most preferred time intervals for subsequent screening are 5 years (53.4%) and 3 years (19.9%), respectively. The independent factors that determine the use of HPV testing are the length of expertise and the professional workplace. The use of HPV test for the experts with more than 10 years of experience is lower by about half compared to the new experts. Physicians working in the second line public hospitals have the lowest rate of using HPV test with 70.5%. In accordance with the guidelines, the percentage of experts who recommend“co-test at 12 months”for the management of patients with negative cytology result and positive for HPV except type 16 and 18 and the percentage of experts who recommend colposcopy for the management of HPV 16/18-positive patients with negative cytology result are relatively low (53.1%). The only independent factor that predicts compliance with guidelines is the professional workplace of physicians. The physicians working in private hospitals have the lowest compliance to the guidelines (42.4%) [Compared to physicians working in second line public hospitals, the odds rate is 0.490; 95% CI: 0.285–0.842; P=0.010]. Conclusion: The results obtained from our study shows the need for continuing medical education after graduation for female Gynecologists and Obstetricians in Turkey.