Normal ve ASC-US sitolojisi saptanan kırk yaş ve üzeri kadınlarda yüksek risk HPV sıklığı ve histopatolojik sonuçları
High risk HPV prevelance and histopathological results at forty years and older women with identified ASC-US and normal cytology
  1. Tez No: 315469
  2. Yazar: VİLDAN ALİ MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET DİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Mikrobiyoloji, Onkoloji, Obstetrics and Gynecology, Microbiology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: ASC-US, Genotip, HPV DNA testi, Servikal İntraepitelyalNeoplazi, Servikal Kanser Tarama, Sitoloji, Human Papillomavirus, ASC-US, Genotype, HPV DNA test, Cervical intraepithelial neoplasia, Cervical cancer screening, Cytology, Human papillomavirus
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Küresel olarak, serviks kanserleri meme kanserlerinden sonra en sık görülen ikinci malignitedir. Servikal kanser ve preinvaziv lezyonların oluşumu için persiste YR-HPV enfeksiyonunu mutlak gereklidir. 30 yıl içinde tarama yöntemleri sayesinde servikal kanserden ölüm oranları % 50 nin üzerinde azalmıştır. Sitolojik taramanın sık tekrarlama zorunluluğu ve düşük sensivitesi dezavantajlarıdır. ASC-US, sitolojik anormallikler içerisinde % 4.5' lere varan oranlarda raporlanan bir sonuçtur. 40 yaş üzeri ASC-US saptanan kadınların yönetimi özel önem arz etmektedir.Bu amaçla Mersin Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Hastanesi K.H.D Polikliniğine Ocak 2011- Nisan 2012 tarihleri arasında başvuran 40 yaş ve üzeri ASCUS tanısı konmuş 47 hasta ile, sitolojik anormallik saptanmayan 40 yaş ve üzeri 47 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olgulara HPV PCR ile HPV DNA bakıldı ve genotiplendirilmesi yapıldı. HPV DNA(+) olgulara kolposkopik biyopsi ve ECC yapıldı.Tüm çalışma grubunda 29/94(%30.8) oranında HPV-DNA(+)'liği saptandı. 15/94 (%15.9) oranında YR-HPV (tip 16,31,45,62) olduğu belirlendi.Tüm çalışma grubunda DR-HPV %14.9 oranında saptandı. Sitolojisi normal grupta YR-HPV % 10.5, ASC-US grubunda %21.2 oranında saptandı. En yüksek saptanan YR-HPV tiplerinin tip 16(%53.3) ve 31(%33.3) olduğu, DR-HPV tiplerinden ise en sık tip 6 (%64) saptandı. Biyopsi sonuçlarında 19/22(%86.3) oranında CIN saptandı. Bunların büyük çoğunluğu 17/19 (%89.4)'u CIN1 lezyonuydu. Bir olguda 1/19(%5.2) CIN2, bir olguda 1/19 (%5.2) CIN3 lezyonu saptandı. CIN2 olgusunda tip 31, CIN3 olgusunda ise tip 16 saptandı. CIN1 olgularının %52.9 oranında YR-HPV tip 16 ve 31 ile ilişkili olduğu görüldü. CIN1- YR- HPV ilişkisine bakıldığında %64.7 oranında YR-HPV tipleri ile ilişkili olduğu görüldü.Servikal sitolojik taramanın yüksek yalancı negatiflik oranı, servikal kanserin 40 yaş üzerinde ve 60'lı yaşlarda pik yapması ve mortal seyretmesi, YR-HPV(-)' liğinin uzun dönem servikal kanser öncül lezyonlarının dışlanmasına ve arama tarama intervallerinin genişletilmesine olanak sağladığı düşünülürse, premenapoz ve postmenapozal dönemde YR-HPV DNA taramasının daha yararlı olacağı kanaatine varılmıştır. Ancak HPV-DNA testinin standardize edilmesinin gerekliliğide ortadadır.
Özet (Çeviri)
Globally, cervical cancer is the second most common malignancy after breast cancer. Persistent HR-HPV infection is essential for development of cervical cancer and preinvasive lesions. With screening methods, cervical cancer mortality is decreased by over 50% within 30 years. The disadvantages of cytologic screening are low sensitivity and need for frequent repeat. ASC-US is reported in about 4.5 percent of cervical screening tests. Management of ASCUS women aged over 40 is identified as being of particular importance. Among 40 years and elder patients who admited to Mersin University Obstetrics and Gynecology Policlinic, 47 patients diagnosed with ASCUS and 47 patients with no cytologic abnormality were included in our study. All patients were performed HPV-DNA test with PCR method. HPV DNA (+) patients were performed colposcopic biopsy and ECC thereafter. Among the 94 patients, the incidence of HPV-DNA positivity was 29/94(%30.8). Detection rate of HR-HPV (types 16,31,45,62) was 15/94 (%15.9). In total, LR-HPV detection rate was 14.9%. Among the patients with normal cytology HR-HPV incidence was 10.5% and with ASC-US cytology HR-HPV incidence was 21.2%. The most frequently observed HR-HPV types were type 16 and type 31 (%53.3 and %33.3 respectively); and LR-HPV type was type 6 (64%). In biopsy results, CIN was detected in 19/22(86.3%). The majority of them (89.4%) were CIN-1. CIN-2 was observed in one patient, and CIN-3 was observed in one patient. HPV type 31 was detected in the case with CIN-2 and HPV type 16 was detected in the case with CIN-3. Among cases of CIN-1, 52.9% were found to be associated with HR-HPV types 16, and 31. It is found that 64.7% of CIN-1 cases were associated with HR-HPV types.Especially, when we consider high false negative rate of cervical cytology screening, peaking of cervical cancer over 40 years and around 60 years, and excluding preinvasive lesions and lengtening the interval between screening tests with negative HR-HPV results. Our results indicate that HR-HPV DNA secrening is more beneficial in premenapozal and postmenapozal period. However, the necessity of standardization of HPV-DNA testing is obvious.