Yenilenen İstanbul yerel seçiminin gazete haberlerinde çerçevelenmesi
Framing of the renewed Istanbul local election in newspaper news
- Tez No: 689180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yerel Seçimler, Çerçeveleme, Çerçeveleme Analizi, Haber Çerçeveleri, Local Elections, Framing, Framing Analysis, News Frames
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İletişim metodolojisinde çerçeveler; olup biten içinde önemli olanı düzenleyen ya da yeniden kurgulayan haber seçim, vurgu ve sunuş ilkeleridir. Çoğunlukla gazetelerin ideolojik duruşlarına göre farklılaşan çerçeveler; değişen vurguları nedeniyle okuyucuların haberleri çok farklı açılardan görmelerine ve algılamalarına neden olmaktadır. Medya araştırmalarında da son yıllarda sıkça başvurulan bir yöntem olarak çerçeveleme analizi, ağırlıklı olarak konuların haberlerde nasıl çerçevelendiğine ve haber metinlerinde kullanılan ifadelerin nasıl vurgulandığına odaklanmaktadır. Bu çalışmada, aylarca kamuoyu gündeminden düşmeyen ve 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenen İstanbul seçimine yönelik birinci sayfa haberlerinin okura hangi çerçevelerle sunulduğu, ideolojik olarak farklılaşan bakış açılarına sahip dört ayrı gazetede (Birgün, Hürriyet, Sabah ve Sözcü) incelenmiştir. Bu bağlamda da ilgili gazetelerin 6 Mayıs 2019 ve 26 Haziran 2019 arası dönemdeki haberleri karşılaştırmalı olarak çözümlenmiştir. Yapılan çerçeve analizi sonucunda ise dört gazetenin de haber çerçevelerinde siyasi tercih ve ideolojik eğilim açısından önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Buna göre çalışmada incelenen gazetelerin, haberleri sunarken ideolojik farklılıklardan dolayı aşırı politize olduğu ve çerçevelerde ise“iktidar”ve“muhalefet”olarak keskin bir şekilde ayrıştığı görülmüştür. Bu nedenle söz konusu bulgular, değişen haber çerçevelerinin dört gazetenin de siyasi ve ideolojik duruşunun farklılaşmasından kaynaklandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Frames in communication methodology are the news selection, emphasis and presentation principles that regulate or reconstruct what is important. Frames that differ mostly according to the ideological stances of the newspapers cause the audience to see and perceive the news from different angles due to the change in emphasis. As a method that has been frequently used in media researches in recent years, framing analysis mainly focuses on how topics are framed in news and how expressions used in news texts are emphasized. In this study, how the frames of the front page news are presented to the readers about the election of Istanbul, which had not fallen from the public agenda for months and renewed on June 23, 2019, has been scrutinized in four different newspapers (Birgün, Hürriyet, Sabah and Sözcü) with ideologically different perspectives. In this context, the news of the related newspapers between 6 May 2019 and 26 June 2019 are analyzed comparatively. As a result of this frame analysis, significant differences are identified in the news frames of all four newspapers in terms of political preferences and ideological tendencies. Accordingly, it is observed that the newspapers examined in this study are over-politicized due to ideological differences while presenting the news and sharply distinct as“government”and“opposition”in the frameworks. Therefore, the findings in question show that the changing news frames stem from the differentiation of the political and ideological stance of all four newspapers.