Sosyal paylaşım ağlarının siyasal içeriklerinde nefret söylemi: 2019 İstanbul seçimlerine ilişkin twitter paylaşımları
Hate speech in the political content of social sharing networks: Twitter posts about 2019 Istanbul elections
  1. Tez No: 671521
  2. Yazar: YUSUF TÜRKNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Nefret Söylemi, Eleştirel Söylem Analizi, İstanbul Seçimleri, New Media, Hate Speech, Critical Discourse Analysis, Istanbul Elections
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Sosyal paylaşım ağları içerisinde Twitter'ın dolaşıma soktuğu nefret söyleminin farklı türleri söylemsel pratikler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Sosyal medyanın söylem üretiminde kolaylıklar ortaya koymasının yanında olumsuz içerikli söylemlerin de bu mecralarda paylaşılması kaçınılmazdır. Bu noktada, sosyal medya ortamındaki ifade özgürlüğünün sınır tanımadan paylaşılması nefret söyleminin üretilerek yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Yeni medya ortamlarından toplumsal paylaşım ağlarının kullanıcı türevli içerik özelliği taşıyan twitter siyasal haber içerikleri incelenmiş, bu içeriklerde hangi söylemsel pratikler ile nefret söylemi üretildiği saptanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın yeni medya ortamlarında ortaya çıkan nefret söyleminin temel dinamikleri, söylemsel pratiklerle üretildiği ile ilgili temel fikirleri vererek, bu stratejinin mücadele sürecine olan katkısını ortaya çıkarılacaktır. Sosyal paylaşım ağları içerisinde twitter nefret söyleminin en çok üretildiği ve yayıldığı platformdur. Toplumun yaygın olarak siyasal haber içeriği olarak kullandıkları twitter üzerinden dolaşıma sokulan nefret söylemi içerikleri incelenmiştir. Twitter'ın nefret söylemi üretimi ve yayılımı konusundaki ortaya koyulan kayıtlarda anahtar sözcükler taranarak, etiket yöntemine başvurularak ve gelişmiş arama metodunu izleyerek gönderimde paylaşılan nefret içerik üretimine ulaşılmıştır. Bu tez kapsamında twitter'ın siyasal nefret söylemi üretimi ve yayılımındaki yeri dikkate alınarak, 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin toplum için bir dönüm noktası haline gelmesiyle Mart-Haziran 2019 dönemleri arasında ortaya konulan siyasal nefret söyleminin twitter'da incelenmesi etkili olmuştur. 2019 İstanbul seçiminin twitter üzerinden paylaşılan siyasal nefret söylemini daha iyi anlayarak temel pratikleri üzerinde durularak bunu ortaya çıkarmak için Twitter'da üç aylık zaman dilimi içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sürecinde yapılan seçim iptali ve yenileme noktasında ortaya konulan nefret söylemlerine yönelik popüler kategorideki bütün gönderiler incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda 10 adet gönderi nefret söylemi bağlamında uygun görülüp örnek vaka incelemesi olarak tez kapsamında analiz edilmiştir. Bu çalışma esasında sosyal medyanın nefret söylemi üretmesindeki rolü, nefret söyleminin temel dinamikleri konusunda İstanbul seçim sürecinde siyasal baskın ideoloji temelinde ortaya konulan siyasal nefret söylemlerinin pratiksel analizi açıklanmaya çalışılmıştır. 2019 İstanbul seçim sürecinde göndericilerin paylaşıma koyduğu nefret söyleminde Van Dijk'ın eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu inceleme sonunda 2019 İstanbul seçimi döneminde üretilen siyasal nefret söylemlerinin arka planında yatan temel baskın ideolojinin ulusal, sosyal ve siyasal kimlik temeliyle odaklanılmıştır. Bunun sonucunda yeni medya ortamındaki nefret söylemiyle mücadele için yeni medya okuryazarlığı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Different types of hate speech in Twitter for the production of political news content within new sharing networks is reveals. It is inevitable that social media creates facilitates for the production of discourse, but there are negative content discourses in these media. At this negative point, sharing freedom of expression in the social media environment without any limits enables spreading of hate speech. Political news content in sharing networks from new media environments in twitteris analyzed. In these ontents, which discursive practices and hate speech are produced determined. In this context, it defines that benefits of this strategy about the fight process by ideas about the basic dynamics of hate speech in new media environments and its production through discursive practices. In social sharing networks the most produced of hate speech is twitter. The contents of hate speech on Twitter, which the society widely used as political news content is analyzed.The production of hate content on twitter determined by scanning keywords, using the tag method and advanced search method in the records of twitter about hate speech. Within the scope of this thesis, twitter's production of political hate analyzed between March and June 2019 Istanbul Metropolitan Municipality elections which became a turning point for the society.In order to beter understand the political hate speech shared on Twitter,all posts in the popular category of hate speech were analyzedbetween 3 months during cancellation of the election and renewal of election about Istanbul Metropolitan Municipality.As a result of this examination, 10 posts choosed in the context of hate speech and analyzed within the scope of the thesis as anexamplecase.In this study, it defines that the role of social media in generating hate speech and the practical analysis of hate speech about political ideology,during the Istanbul election process. The hate speech shared by the senders during the 2019 Istanbul election process was analyzed by using Van Dijk's critical discourse analysis method. At the end of this analysis, it was focused on the national, social and political identity about the political hate speech during In the 2019 Istanbul election period. As a result, new media literacy has been proposed to combat with hate speech in the new media environment.