Matriks metalloproteinaz inhibitörlerinin dentinde bağlanma dayanımına etkisi: in vitro çalışma
The effect of different matrix metalloproteinase inhibitors on microtensile bond strength of dentine
  1. Tez No: 689405
  2. Yazar: MAKBULE GAMZE ATICI BEDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KARADAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: batimastat, benzalkonum klorür, EGCG, klorheksidin, matriks metalloproteinaz inhibitörleri, universal adeziv, μTBS, batimastat, benzalkonum chloride, chlorhexidine, EGCG, matrix metalloproteinase inhibitors, universal adhesive, μTBS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışma; dört farklı MMP inhibitörünün iki farklı universal adezivle kullanımının adeziv-dentin arayüzleri üzerindeki etkisini, anlık ve 6 ay suda yaşlandırma sonrası μTBS verileriyle değerlendirmeyi amaçladı. Materyal ve Metod: Çalışmada 120 çürüksüz insan molar dişi kullanıldı. Dişler kullanılacak adeziv sisteme (SBU, GBU) ve adeziv sistemin uygulama moduna (E&R, SE) göre rastgele dört gruba ayrıldı. Oluşturulan gruplar kontrol grubu ve dört MMP inhibitör grubu (BAC, BB94, CHX, EGCG) olmak üzere beş alt gruba ayrıldı. Dişler gruplarına uygun MMP inhibitörü ve adeziv uygulaması sonrasında restore edildi. μTBS testi için tüm gruplardaki restore edilmiş dişlerden dentin çubukları elde edildi. Dentin çubukları yaşlandırma sürelerine göre 24 saat ve 6 ay olmak üzere iki gruba ayrıldı. Yaşlandırma süreleri sonunda örnekler μTBS testine tabi tutuldu. Bulgular: Adeziv ajan (p=0.050), uygulama modu (p=0.000) ve MMP inhibitörü (p=0.001) değişkenleri μTBS'yi önemli ölçüde etkiledi. Yaşlandırma süresi ise önemli bir fark oluşturmadı. 24 saatlik sonuçlarda SBU adezivin E&R modunda sadece EGCG, SE modunda ise sadece BAC grubu kontrol grubundan yüksek μTBS sergiledi. GBU adezivinde MMP inhibitörü kullanımı fark oluşturmadı. MMP inhibitörlerine bakılmaksızın yapılan 24 saatlik karşılaştırmada SE modunda GBU, SBU'dan daha yüksek μTBS gösterdi. 6 ay sonundaki karşılaştırmada; E&R modunda SBU, SE modunda ise GBU önemli derecede yüksek μTBS gösterdi. Sonuç: MMP inhibitörlerinin kullanımı bağlanma dayanımı üzerinde farklılığa neden olmadı. Universal adezivlerin uzun dönem başarısının incelenmesi için 6 ay yaşlandırma süresinin yetersiz olduğu görüldü. SBU'nun E&R modunda SE modundan daha başarılı olabileceği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of the use of four different MMP inhibitors with two different universal adhesives on the adhesive-dentin interfaces, with μTBS data both in immediate and after 6 months of water storage. Material and Method: One hundred and twenty caries-free human molar teeth were used in this study. These teeth were randomly divided into four groups according to the adhesive system to be used (SBU,GBU) and the application mode of the adhesive system (E&R, SE). The groups formed were divided into five subgroups as one control group and four MMP inhibitor groups (BAC, BB94, CHX, EGCG). The teeth were restored after the application of MMP inhibitor and adhesive suitable for the groups. For the μTBS test, dentin beams were obtained from the restored teeth in all groups. Dentin beams were divided into two groups according to their time of storage, 24 hours and 6 months. At the end of their time of storage in water, the samples were subjected to the μTBS test. Results: Adhesive agent (p=0.050), application mode (p=0.000), and MMP inhibitor (p=0.001) variables significantly affected μTBS. Time of storage in water did not make a significant difference. In the 24-hour results, only EGCG in E&R mode and only BAC group in SE mode of the SBU adhesive showed higher μTBS than the control group. The use of MMP inhibitor in GBU adhesive did not make a difference. In the SE mode, GBU showed higher μTBS than SBU in the 24-hour comparison regardless of MMP inhibitors. At the end of 6 months comparison, SBU in E&R mode and GBU in SE mode showed significantly higher μTBS. Conclusion: The use of MMP inhibitors did not cause any difference in bond strength. The 6-month of storage in water was found to be insufficient to examine the long-term success of universal adhesives. It was observed that SBU can be more successful in E&R mode than SE mode.