Bazı bakteriyel balık patojenlerine karşı tannik asitin antibakteriyel aktivitesi
- Tez No: 689433
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tannik asit, antimikrobiyal aktivite, MİK, akuakültür, tedavi, Tannic acid, antimicrobial activity, aquaculture, MIC, treatment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, patojenik mikroorganizmalara karşı kendini korumak için çeşitli bitkiler tarafından üretilen polifenolik bir kimyasal madde olarak bilinen tannik asit doğal ekstraksiyon işlemleriyle elde edilen ve su ürünleri yetiştiriciliğinde yem tatlandırıcı katkı maddesi olarak hazırlanan Silvafeed TSP antimikrobiyel aktivitesi araştırıldı. Balıklarda önemli ekonomik kayıplara neden olan Aeromonas hydrophila, Pseudomonas fluorescens, Yersinia ruckeri ve Vibrio anguillarum izolatlarına karşı tannik asitin farklı konsantrasyonlardaki dilüsyonlarının antimikrobiyal aktiviteleri tespit edildi. Bu bakteri izolatlarına karşı tannik asitin etkinliği antimikrobiyal etkinliği disk difüzyon yöntemi kullanılarak Müller Hinton Agar (MHA)'da araştırıldı. Aynı bakteri izolatlarına karşı farklı konsantrasyonlarda tannik asit dilüsyonlarının Minimal İnhibe-edici Konsantrasyonu (MİK) Mueller Hinton Broth (MHB)'ta belirlendi. Florfenikol ve doksitetrasiklin'in antimikrobiyal aktivitesi de aynı yöntemle belirlendi ve tannik asit ile karşılaştırıldı. Tannik asitin 31,25 µg konsantrasyonuna Ps. fluorescens ve V. anguillarum dirençli iken, 62,5 µg konsantrasyonuna ise A. hydrophila ve Y. ruckeri'nin dirençli olduğu belirlendi. Tannik asitin MİK değerleri A. hydrophila, Ps. fluoresens, V. anguillarum ve Y. ruckeri için sırasıyla, 125-250 µg, 15,625-31,25 µg, 250-500 µg ve 62,5-125 µg olarak tespit edildi. 2021, 63
Özet (Çeviri)
Recep Tayyip Erdogan University Institute of Graduate Studies Department of Fisheries Master Thesis Supervisor: Prof. Dr. Fikri BALTA In this study, the antimicrobial activity of Silvafeed TSP, which is obtained by natural extraction processes of tannic acid, known as a polyphenolic chemical produced by various plants to protect itself against pathogenic microorganisms, and prepared as a feed sweetening additive in aquaculture, was investigated. Antimicrobial activities of dilutions of tannic acid at different concentrations were determined against Aeromonas hydrophila, Pseudomonas fluorescens, Yersinia ruckeri and Vibrio anguillarum isolates, which cause significant economic losses in fish. The antimicrobial activity of tannic acid against these bacterial isolates was investigated on Muller Hinton Agar using disc diffusion method. The Minimal Inhibitory Concentration (MIC) of dilutions of tannic acid at different concentrations against the same bacterial isolates was determined in Muller Hinton Broth. The antimicrobial activity of florfenicol and doxytetracycline was also determined using the same method and compared with tannic acid. It was determined that Ps. fluorescens and V. anguillarum were resistant to the 31.25 µg concentration, while A. hydrophila and Y. ruckeri were resistant to the 62.5 µg concentration of tannic acid. The MIC values of tannic acid for A. hydrophila, Ps. fluoresces, V. anguillarum and Y. ruckeri were determined as 125-250 µg, 15.625-31.25 µg, 250-500 µg and 62.5-125 µg, respectively. 2021, 63