Tavşan topuğu (Ruscus aculatus L.) bitkisinden elde edilen ekstraktların bazı bakteriyal balık patojenlerine karşı antibakteriyal etkilerinin araştırılması
Investigation of antibacterial effects of extracts obtained from rabbit heel (Ruscus aculatus L.) against some bacterial fish pathogens
- Tez No: 845746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİRKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tavşan topuğu, Ruscus aculatus, antibakteriyel, ekstrakt, disk di, Butcher's broom, Ruscus aculatus, antibacterial, extract, disc diffusion test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma da Tavşan Topuğu (Ruscus aculatus)'un iki farklı çözücü (ethanol ve methanol) içersisinde yaprak ve tüm bitkiden elde edilen ekstraktların 5 farklı balık patojen bakterisi olan Yersinia ruckeri, Aeromonas hydrophila, Lactococcus garvieae, Vibrio anguillarium ve Edwardsiella tarda'ya karşı laboratuvar ortamında in vitro olarak antibakteriyel özellikleri araştırılmıştır. İki farklı solvent ile elde edilen dört ekstrak karakterizasyonunun yapılması amacı ile GC-MS de analize alınmıştır. İki farklı çözücü ile iki farklı bitki bölgesinden elde edilen ekstraklar 5µl, 10µl, 25µl ve 50µl olarak boş disklere emdirilerek kurutulmuştur. Patojen bakteriler disk difüzyon yöntemi prensibleri doğrultusunda 0,6 McFarlant yoğunluğunda hazırlanarak besi yerlerine ekimi yapıldıktan sonrasında diskler yerletirilmiştir. 24 ve 48 saat sonra diskler etrafında oluşan zonların çapları ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonunda Yersinia ruckeri için en etkili ekstrak Methanol tüm bitki, Aeromonas hydrophila için methanol yaprak, Lactococcus garvieae için methanol yaprak ve tüm bitki, Vibrio anguillarium için etanol tüm bitki ve methanol yaprak ve Edwardsiella tarda için ise etanol yaprak olarak tespit edilmiştir. Ayrıca ekstrakların yüzdesel olarak en fazla bulunan maddeler sırasıyla etanol yaprak, etanol tüm bitki, metanol yaprak, metanol tüm bitki; Phytol 1,2-Dimethylaziridine/Hexane, 2,2,4-trimethyl-,2,7-Octadiene-1,6-diol, 2,6-dimethyl/1,2,3,4-Butanetetrol, [S-(R*,R*)]-; n-Hexadecanoic acid, 1,2,3,4-Butanetetrol, [S-(R*,R*)]-, 2-Cyclohexen-1-one, 4-(3-hydroxybutyl)-3,5,5-trimethyl-; Butane, 2,2-dimethyl/1,2-Dimethylaziridine/Oxalic acid, isobutyl pentyl ester 9,12,15-Octadecatrienoic acid, methyl ester, (Z,Z,Z)-; Butane, 2-isothiocyanato-; 4H-Pyran-4-one, 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-, Hexane, 2,2,5-trimethyl-,Acetic acid olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the antibacterial properties of extracts obtained from the leaves and whole plant of rabbit heel (Ruscus aculatus) in two different solvents (ethanol and methanol) against 5 different fish pathogenic bacteria Yersinia ruckeri, Aeromonas hydrophila, Lactococcus garvieae, Vibrio anguillarium and Edwardsiella tarda were investigated in vitro in the laboratory. Four extracts obtained by two different solvent were analysed in GC-MS for characterisation. The extracts obtained from whole plant and leaf, with two different solvents were packaged in 5µl, 10µl, 25µl and 50µl empty discs. Pathogenic bacteria were prepared at a density of 0.6 McFarlant in accordance with the principles of disc diffusion method and the discs were placed after drying. After 24 and 48 hours, the diameters of the zones formed around the discs were measured. At the end of the study, the most effective extract for Yersinia ruckeri was methanol whole plant, for Aeromonas hydrophila methanol leaf, for Lactococcus garvieae methanol leaf and whole plant, for Vibrio anguillarium ethanol whole plant and methanol leaf and for Edwardsiella tarda ethanol leaf. In addition, ethanol leaf, ethanol whole plant, methanol leaf, methanol whole plant, methanol leaf, methanol whole plant were the most abundant substances in percentages of the extracts, respectively; Phytol 1,2- Dimethylaziridine/Hexane, 2,2,4-trimethyl-,2,7-Octadiene-1,6-diol, 2,6-dimethyl/1,2,3,4- Butanetetrol, [S-(R*,R*)]-; n-Hexadecanoic acid, 1,2,3,4-Butanetetrol, [S-(R*,R*)]-, 2-Cyclohexen1-one, 4-(3-hydroxybutyl)-3,5,5-trimethyl-; Butane, 2,2-dimethyl/1,2-dimethylaziridine/Oxalic acid, isobutyl pentyl ester 9,12,15-Octadecatrienoic acid, methyl ester, (Z,Z,Z)-; Butane, 2- isothiocyanato-; 4H-Pyran-4-one, 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-, Hexane, 2,2,5-trimethyl-, Acetic acid.