G7 ülkelerinde enerji tüketiminin ve ekonomik büyümenin çevresel bozulma üzerindeki etkisi
The impact of energy consumption and economic growth on environmental degradation in G7 countries
  1. Tez No: 689482
  2. Yazar: NAZİFE TUNÇTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU TOPCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Bozulma, Ekonomik Büyüme, Enerji Tüketimi, FMOLS, Environmental Degradation, Economic Growth, Energy Consumption, FMOLS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı G7 ülkelerinde enerji tüketimi ve ekonomik büyümenin çevresel bozulma üzerindeki etkisinin 1990-2017 dönemini içeren verilerle incelenmesidir. Tam Uyarlanmış En Küçük Kareler Yöntemi (FMOLS)'nin kullanıldığı çalışmadan elde edilen bulgular, enerji tüketiminin ve ekonomik büyümenin çevresel bozulma üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Enerji tüketimindeki %1'lik bir artış çevresel bozulmayı % 0,657 artırırken; ekonomik büyümedeki %1'lik bir artış çevresel bozulmayı %. 0.163 artırmaktadır. Elde edilen bulgular ışığında, G7 ülkelerinde çevresel bozulmayı telafi etmek için çevre dostu enerji tüketimini teşvik eden politikaların uygulanması önerilebilir. Benzer şekilde, bu ülkelerin benimseyeceği büyüme politikalarının da çevresel kaliteyi destekleyici politikalar olması teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of energy consumption and economic growth on environmental degradation in G7 countries with data covering the period 1990-2017. Findings from the study using the Fully Adapted Least Squares Method (FMOLS) showed that energy consumption and economic growth have a positive effect on environmental degradation. While a 1% increase in energy consumption increases environmental degradation by 0.657%; a 1% increase in economic growth increases environmental degradation by 0.163. In the light of the findings, it can be recommended to implement policies promoting environmentally friendly energy consumption in G7 countries to compensate for environmental degradation. Similarly, the growth policies to be adopted by these countries should be encouraged to support environmental quality.