Analyzing occupants' control over lighting systems in office settings using virtual environments
Ofis ortamında sanal çevre kullanılarak katılımcıların aydınlatma sistemleri üzerindeki kontrolün analizi
- Tez No: 689599
- Danışmanlar: DOÇ. YASEMİN AFACAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMAD NADIM ADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Aydınlatma, Bilişsel Yük, Etkileşimli Sanal Ortamlar, Aydınlatma Seçenekleri, Kişilik özellikleri, Automated Lighting, Cognitive Load, Immersive Virtual Environments, Lighting Choices, Personality traits
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, katılımcıların aydınlatma sistemi üzerindeki kişisel kontrolunun, aydınlatma tercihlerinin ve aydınlatma memnuniyetinin görev performansı üzerindeki etkisini sanal ofis ortamında sistematik olarak analiz etti. Bu amaç doğrultusunda, 30 katılımcı 3 aşamalı olan etkileşimli sanal ortam deneyine katıldı. Deneyin her aşaması, aydınlatma üzerinde farklı bir kontrol derecesi sundu. Aydınlatma seçenekleriyle ilgili olarak kişilik özellikleri de incelendi. Son olarak, katılımcıların sanal gerçeklik teknolojisine yönelik tutumunu daha fazla araştırmak için bir teknoloji kabul modeli kullanıldı. Bu çalışmanın sonucu gösteriyor ki etkileşimli bir aydınlatma sistemi, katılımcıları aydınlatma açısından geleneksel bir aydınlatma sistemi gibi memnun etti. Etkileşimli aydınlatma sistemi, bir okuma görevini yerine getirmek için katılımcılara geleneksel bir aydınlatma sistemi ile aynı miktarda iş yükü yükledi. Fakat, katılımcılar hem etkileşimli hemde geleneksel aydınlatma sistemine kıyasla otomatik aydınlatma sisteminden büyük ölçüde daha az memnun kaldılar. Ayrıca, katılımcılar otomatik aydınlatma sistemi ile okuma görevini gerçekleştirirken daha yüksek işyükü deneyimlediler. Kişilik analizlerinden elde edilen bulgular gösteriyor ki, 'açıklık' özelliklerinden yüksek puan alan katılımcılar ya geleneksel yada interaktif aydınlatma seçenekleri ile geniş bir aydınlayma yelpazesine sahip olmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma sanal gerçekliği ciddi görevleri yerine getirmek için yararlı bir araçtan ziyade eğlenceli bir deneyime daha uygun bir araç olarak gördüklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study systematically analyzed the impact of having personal control over lighting system on occupants' lighting choices, lighting satisfaction, and task performance in a virtual office setting. For this purpose, 30 participants took part in a 3-phased experiment with immersive virtual environments (IVEs). Each phase of the experiment offered a different degree of control over the lighting. Personality traits were also studied in relation to lighting choices. Finally, a technology acceptance model (TAM) was employed to further investigate the participants' attitude towards the virtual reality (VR) technology. The findings of this study showed that using an interactive lighting system, which was as satisfactory compared to a conventional lighting system, encouraged the participants to use more natural light. The interactive lighting system imposed the same amount of cognitive load on the participants for performing a reading task as a conventional lighting system, which was significantly lower than their cognitive load scores for performing the task with automated lighting system. Personality analyses demonstrated that the participants with a high score on openness had a wide range of lighting choices either with conventional or with interactive lighting. This study's results differed from the previous studies by highlighting that the participants considered VR as a better fit to an enjoyable experience rather than as a useful tool for performing serious tasks.