KOAH hastalarının algıladıkları sosyal destek ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between social support perceived by COPD patients and quality of life
- Tez No: 689612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN YENGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Aile hekimliği, Sosyal destek, KOAH ile ilgili yaĢam kalitesi, COPD, Family Practice, Social support, COPD-related quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, KOAH'lı hastaların algıladıkları sosyal destek durumunu saptamak ve KOAH'ın sağlığa bağlı yaĢam kalitesine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: ; ÇalıĢma 1 Ağustos 2020- 1 Aralık 2020 tarihleri arasında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Aile Hekimliği Polikliniklerine baĢvuran KOAH tanılı hastalar ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Hastalara sosyo-demografik ve tıbbi öykü anketli, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Saint George Respiratory Questionnaire (SGRQ) Türkçe versiyonu uygulanmıĢtır. Bulgular: ÇalıĢmaya toplam 79 hasta dahil edildi. Hastaların ÇBASDÖ puanı ortanca değeri 52 (min=13; max=84), SGRQ ölçeği ortanca değeri 73,9 (min=13,35; max=91,99) olarak bulundu. ÇBASDÖ ve SGRQ puanları arasında ters yönde zayıf derece korelasyon vardı (r=-0,224; p=0,047). Hastalarda yaĢ arttıkça ÇBASDÖ azaldığı görüldü (r=-0,241; p=0,032). Hastalarda yaĢ artıĢı ile SGRQ skoru arttığı bulunmuĢtur (r=0,264; p=0,019). Hastaların %77,2'sinde KOAH dıĢında ek kronik hastalık mevcuttu. Hastaların %81'inde sigara kullanım öyküsü mevcuttu ve hiç sigara kullanmayan hastaların ÇBASDÖ puanı daha yüksek bulundu (p=0,02). Sonuçlar: KOAH hastalarının algıladıkları sosyal destek ile yaĢam kalitesi arasında pozitif yönlü bir iliĢki vardır. Sosyal desteğin az olması yaĢam kalitesindeki olumsuz etkiler ve sigara tüketiminde artma ile iliĢkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to determine the perceived social support status of COPD patients and to evaluate the effect of COPD on health-related quality of life. Methods: The study was conducted with patients diagnosed with COPD who applied to Hatay Mustafa Kemal University Hospital Chest Diseases and Family Medicine Outpatient between August 1, 2020 and December 1, 2020. Socio-demographic medical history questionnaire, Turkish version of the Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS) and Saint George Respiratory Questionnaire (SGRQ) were used. Results: The study was completed by examining the data of 79 patients in total. The median value of the patients MSPSS score is 52 (min = 13; max = 84) and the median value of the SGRQ scale was 73,9 (min = 13,35; max = 91,99). A weak negative correlation was found between the MSPSS and SGRQ scores (r = -0,224; p = 0,047). In the study group, it was found that MSPSS decreased as the age increased (r = -0,241; p = 0,032). SGRQ score was found to increase with increasing age in patients (r = 0,264; p = 0,019). The rate of patients with additional chronic diseases other than COPD was %77,2. The proportion of patients with a history of smoking was %81, and patients who never smoked had higher MSPSS scores (p = 0,02). Conclusion: There is a positive relationship between the social support perceived by COPD patients and their quality of life. Low social support is associated with negative effects on quality of life and increased cigarette consumption.