Transgender bireylerde tedavi uyumunu etkileyen faktörler
In transgender individuals factors affecting treatment compliance
- Tez No: 689684
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR KADIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: trans, ölçek
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş ve amaç: Endokrinoloji polikliniğindeki trans bireylerde kontrollere uyumsuzluk ve cinsiyetler arasında takip düzeni açısından farklılık görülmüştür. Çalışmamızda cinsiyetler arası farkı ve takiplere uyum sorununu inceledik. Metod: Eylül'20 –Temmuz'21 arasında takipli 50 trans kadın-50 trans erkek ile 48 cis kadın -28 cis erkek dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik formu, Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği dolduruldu. Trans gruba çalışma anketimiz uygulandı. İlk yıl 3, devamında 6-12 aylık kontrollere gelen trans bireyler düzenli, buna uymayanlar düzensiz takip koluna alındı. Bulgular: Trans kadınların (TK) %56.4, trans erkeklerin (TE) %77.1'i düzenli takipteydi. İntihar girişimi/düşüncesi %40 ile en fazla TK'larda ve düzensiz takiptekilerde daha fazlaydı, tüm düzensiz gelenler arasında TK'larda TE'lerden çok daha yüksekti (%65, %9). 82 trans hormon kullanmaktaydı. TK'ların %72.1'i hormona kendisi başlamıştı. Kendi başına hormon kullanım süresi TK'larda TE'lerden fazlaydı (33.8 aya karşı 1.7 ay). TE'lerin %79.5 hormona hekimle başlamıştı. Trans bireylerde çocukluk travması, duygusal ve cinsel istismarı cis gruptan yüksek, aile desteği düşüktü. TK'ların çocukluk travması ve duygusal istismarı cis erkeklerden yüksekti. Cinsel istismar TK'larda tüm gruplardan yüksekti. Hormona kendi başlayan translarda sosyal destek ve özel insan desteği düşüktü. Bu bireylerin tedavide doktordan çok trans arkadaşlarına güvendiği belirlendi. Sonuç: TK'lar poliklinik takibine TE'lerden düzensiz gelmiştir. TK'lar hormona kendi başına başlamış ve uzun süre hekim gözetimi olmadan devam etmişlerdir. Bunun olası sebepleri olarak çocukluk travmalarının fazla, duygusal ve cinsel istismarlarının fazla, sosyal destekleri ile özel insan desteklerinin az olduğu saptanmış, tedaviye uyumsuzlukta bunların etkili bir faktör olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It was observed that there was a difference in non-compliance with controls and in terms of follow-up order between genders in transgender individuals who applied to endocrinology. In our study, we examined this difference between the sexes and the problem of compliance with the follow-ups. Method: 50 trans women-50 trans men and 48 cis women -28 cis men followed up in the CTF Endocrinology outpatient clinic between September 2020 and July 2021 were included. Sociodemographic data form, the Social Adaptation Self-Evaluation Scale, Childhood Trauma Questionnaire Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support Scale were filled out in both groups. Our study questionnaire was applied to the trans group. Trans individuals who came for 3-month follow-up visits in the first year, followed by 6-12 months were included in the regular follow-up arm, and those who did not comply were included in the irregular follow-up arm. Results: 56.4% of trans women and 77.1% of trans men were in regular follow-up. Suicide attempt/thoughts were most common in trans women (40%) and higher in irregular follow-ups, much higher in trans women than trans men among all irregular arrivals (%65, %9). 82 trans individuals were using hormones. 72.1% of trans women started the hormone themselves. The duration of hormone use per se was higher in trans women than in trans men (33.8 vs 1.7 months). 79.5% of trans men started hormone therapy with a physician. Childhood trauma, emotional and sexual abuse were higher in trans individuals than in the cis group, and family support was lower. Trans women had higher childhood trauma and emotional abuse than cis men. Sexual abuse was higher in trans women than in all groups. Social and private human support was low in trans people who started the hormone themselves. It was determined that these individuals trusted their trans friends rather than the doctor for treatment. Conclusion: Trans women came to outpatient follow-up more irregularly than trans men. Trans women started the hormone on their own and continued without physician supervision for a long time. It has been determined that childhood traumas are high, emotional and sexual abuses are high, social and private support is low as possible reasons for this.