Design effects on consumer behaviour: The influence of package design features on consumer purchase decision making
Tasarımın tüketici davranışına etkisi: Paket tasarım özelliklerinin tüketici satın alma karar verme sürecine etkisi
  1. Tez No: 689704
  2. Yazar: AMANI AN NAHAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Packaging Design Features, Green Packaging, Transparency, Consumer Purchasing Behaviour, Purchase Decision Making
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ambalaj tasarımı, tüketicilerin herhangi bir ürünün kalitesi hakkındaki varsayımlarını etkiler, çünkü dikkatlerini çektikten sonra ürünü satın almalarını tetikler. Bu çalışmanın amacı, tüketicinin granola/müsli ambalajının çeşitli tasarım özellikleri hakkındaki algısını anlamak ve ambalaj tasarım özelliklerinin tüketici tarafından arzu edilebilirliği ve önemi hakkında şirketlere kritik mesajlar vermekti. Teorik arka plan, temel konuları içerdiği için makale ve kitaplardan toplanan ikincil verilerden oluşuyordu; ambalajlama, ambalaj tasarımı, tüketici davranışı, tüketici algısı ve tüketici çekiciliği. 32 anket yanıtından elde edilen nicel veriler Excel ve SPSS betimsel olmak üzere iki bilgisayar programı ile analiz edilmiştir. Bulgular, ambalaj tasarım özelliklerinin tüketicinin satın alma davranışı üzerindeki etkisinin, malzeme, şekil, şeffaflık ve ürün bilgisi gibi ambalaj tasarım öğelerinin karar vermede ana işlevi oynadığını ve tüketicinin dikkatini doğruladığını keşfetti. Bulgular, şirketler ve tüketicileri arasındaki işbirliği ile başarılı bir granola / müsli tahıl ambalaj tasarımının oluşturabileceğini ortaya koymuştur. Gelecekteki araştırmalar için, tüketicilerin algılarını incelemek için farklı yöntemler kullanılırken farklı ürün paketi tasarım özellikleri araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Packaging design affects consumers' assumptions of any product's quality as it triggers them to purchase the product once it has grabbed their attention. The determination of this research was to understand the consumer's perception of diverse design features of a granola/muesli package and to deliver critical messages to the companies concerning the consumer desirability and significance of packaging design features. The theoretical background consisted of secondary data collected from articles and books as it contained essential topics; packaging, packaging design, consumer behaviour, consumer perception, and consumer attraction. The quantitative data were gathered from 32 questionnaire answers and were analysed with two computer programs; Excel and SPSS descriptive. The findings discovered that the impact of packaging design features on consumer's purchasing behaviour as it discovered that packaging design elements such as material, shape, transparency and product information play a main function in decision making and confirm consumer's attention. The findings have established that a successful granola/muesli cereal packaging design could be created by the collaboration between companies and their consumers. For future researches, different product package design features can be explored while using different methods to study the consumers' perceptions.