Örgütsel vatandaşlık davranışı ve özel eğitim kurumları çalışanları üzerine bir araştırma
A research on organizational citizenship behavior and employees of private educational institutions
  1. Tez No: 689703
  2. Yazar: SAVAŞ GÖKDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Vatandaşlık, Eğitim, Citizenship, Organization, Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında örgütsel vatandaşlık kavramı alt başlıkları ile özel bir eğitim kurumunda çalışan iş görenler üzerinde incelenmiştir. Örgütsel vatandaşlık kavramının içerisinde yer alan belirli başlı hususlar değerlendirilip, örgütsel vatandaşlık davranışları tartışılmıştır. Özel eğitim kurumunda iş görenlerce bilinçli bir şekilde uygulandığında çalışılan örgüt lehine pozitif bir yönelim sağlandığı tespit edilmiştir. Bu çalışma ile araştırmaya katkı sağlayan katılımcıların örgütsel vatandaşlık davranışları, davranış türleri çeşitli değişkenler ve algılar açısından incelenip, söz konusu olan kavramın işletmeler üzerinde olan etkisinin, kavramın günümüzde sahip olduğu önem derecesinin, kavramın özel eğitim kurumlarına sağlayabileceği avantaj ve dezavantaj durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the term organizational citizenship behavior with its sub-headings is examined through private school workers. Some of the main points to consider under the term organizational citizenship are evaluated and various types of organizational behaviors are discussed. The aim of this research is to find out the advantages or disadvantages of the mentioned term, its' impact on both the workers and the organization when conducted with a conscious and the importance of the mentioned term in today's world of occupation thanks to the examination of voluntary attendees' work behaviors accordingly to variables and several perceptions. An advantageous orientation to the organizations is indicated when workers of a private school are consciously behaving in a harmony with the organizational behaviors.