Eroticism in Shakespeare's plays
Shakespeare'in oyunlarında erotisizm
  1. Tez No: 689773
  2. Yazar: CÜNEYD ATAMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ İŞÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Erotisizm, Tiyatro oyunları, Bataille, Shakespeare, Eroticism, Plays, Bataille
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu tez çalışmasında William Shakespeare'in bazı oyunlarında (Troilus ve Cressida, Romeo ve Juliet, Otello ve Bir Yaz Gecesi Rüyası) erotisizm araştırılmıştır. William Shakespeare İngiliz Edebiyatının önemli bir figürüdür ve eserleri dünya üzerindeki farklı kültürler ve halklar tarafından oldukça tanınmaktadır. Özellikle tiyatro eserleri ilk hayata geçtiklerinden itibaren yaklaşık dörtyüz yıl boyunca seyredilmiş, tartışılmış ve titiz bir şekilde derinlemesine incelenmiştir. İlginçtir ki, bazı oyunları oldukça açık saçık bir dile sahiptir ve bu özellik araştırmacıların da dikkatini çekmiştir. Uzmanlar bu dili çeşitli şekillerde yorumlamışlardır: Bazıları bunu kabul edilemez olduğunu söylemiştir, bazıları bunun bir nükte, zamanın neşesi, bir çeşit eğlencesi olduğunu ifade etmişlerdir. Bazıları da bu dilin decorum prensipine aykırı olduğunu, veya otoriteye bir başkaldırı olduğunu bildirmişlerdir. Ben bu tezde bu dilin sıkı denetim, sansür ve cezaların gölgesinde erotik bir tiyatro oyunu meydana getirmek için özel bir yöntem olduğunu iddia ediyorum. Shakespeare oyunlarında, diğer bazı erotisizm elementleri ile birlikte bu dili bilinçli bir şekilde kullanmıştır. Ben oyunlardaki erotisizm ile ilgili öğeleri örneklerle göstermeye çalıştım. George Bataille'nin Eroticism kitabını hareket noktası olarak aldım. Bataille'ın Paz ile birlikte erotisizmi kavramsallaştırması, benim Shakespeare'in oyunlarındaki erotisizmi araştırmamda önemli yardımı oldu. Ayrıca Nietszche, Mark de Sade, ve Bakhtin tezimi oluşturmamdaki yardımcı önemli isimlerdi. Bu tez, Shakespeare'in bazı oyunlarının erotik olarak adlandırılabileceğini ispatlamaktadır. İncelenen oyunlar erotik anlatı temelleri ile yüksek uyum göstermiştir. Bir“problem oyun”olan Troilus ve Cressida'nın hayli yüksek erotik bir içeriğe sahip olması manidardır. Romeo ve Juliet'in aşırı şiddet içeriği, Bir Yaz Gecesi Rüyası'ndaki sayısız evlilik/aşk eşleşmeleri, Otello'nun sosyal ve etik sınırları zorlayan dili hep bu erotic anlatım esasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis four of William Shakespeare's plays are analyzed with regard to their eroticism; namely Troilus and Cressida, Romeo and Juliet, Othello, and A Midsummer Night's Dream. William Shakespeare is an important figure in English Literature and his works are widely known around the world by different populations. Especially his plays have been discussed and evaluated and for nearly four hundred years meticulously analyzed. It is noteworthy that some of his works contain highly obscene language and this feature has attracted the attention of researchers. Some have interpreted this language as inappropriate, some have found it a kind of joke, a merriment of the times, while others have found it to be an error of decorum or a revolt to the system. In this thesis I argue that this is a special method to produce an erotic play despite strict regulations and punishments. This language is deliberately used in the plays alongside other elements of eroticism. I demonstrated main elements of eroticism in the plays taking Bataille's Eroticism as a starting point. His conceptualization of eroticism along with that of Paz and the ideas of Nietzsche, the Marquis de Sade, and Bakhtin have been important sources in the process of constructing this study and in the analysis of Shakespeare's plays. This thesis shows that some of Shakespeare's plays can be categorized as erotic. The plays studied each showed clear parallels with common characteristics of erotic narration. The highly erotic content of the 'problem play' Troilus and Cressida, the excessive violence in. Romeo and Juliet, the abundance of love or marriage proposals in A Midsummer Night's Dream, and the transgressive language of Othello are all the result of this erotic narrative strategy.