Resimde erotizm
Eroticism in paintings
  1. Tez No: 174954
  2. Yazar: RUKİYE EPLİ
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Erotizm, ruh, beden, cinsellik, arayış, imge, arzu, haz ve özgürlük, eroticism, soul, body, sexuality, search for, image, desire, pleasure and freedom
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Erotizm, yaşadığı tüm merak ve hazları içinde barındıran duygudur. Bunun içindir ki, toplumun yargılarından ve yasaklamalarından kendini uzaklaştırır. Düşüncelerin beden yolu ile oyunlara dönüştüğü ve yüzyıllarca zaman zaman yasaklı duygulara zaman zaman da törensel yapıya bürünen erotizm, yaşayan ve düşünen varlıkları etkilediği gibi, düşlerinin ve duygularının sınırında gel gitleri yaşayan, yaratma edinimini ruhunda barındıran sanatçıyı da gizemi ile büyüleyecektir. Büyülenen düşüncelerin erdemliliğe erişmesinde beyin, kendi kendine yaşadığı süreç içinde, hazzının doyumuna ve özgürlüğüne ulaşmasında etkin rol üstlenmektedir. Resimlerde de, cinsellik ve aşkla bütünleşen erotizm duygusu, zengin duyarlılığı ile karşımıza çıkmaktadır. Eros ve erosallığın etkilediği insan yaşamı, sanatçıyı da içine sürüklemektedir. Erotizm, tuvaller de renk ve biçim olarak karşımıza çıkar.Kişinin yalınlığını ortaya çıkartan erotizm duygusu, yapmacılıktan uzak maskesiz bir anı dile getirmektedir. Sanat nasıl ki gerçeği arayıp sergilemekse, erotizm de insan doğasının gerçekliğini sergilemektedir. Her bir eylem bir duygu gereksiniminden oluşmaktadır. Artık birincil ilişkiler değil ikincil ilişkiler öne çıkmış ve beli bir mesafede yaşamlar sürdürülmektedir, insan yaşamını kolaylaştıran teknoloji, dezavantaj ıyla yalnızlığa ve bireyselliğe neden olmaktadır. Kadın ise ilişkilerin içinde bir seks objesi olarak bedenini her türlü tanıtım için, duygularını yozlaştırarak etini satar hale gelmiş, güzel olan duyguların yüzeysel olmasına neden olmuştur. Tüm bu yüzeysel ilişkilerin içinde arzularından ve tutkularından vazgeçemeyen insan, sürekli bir arayış halindedir. Bu hisler, ilk insanın yasak meyveyi birbirine vermesi ile başlar ve iki cinsin kendilerine olan çekimi tarih boyunca şekillenerek devam eder. Resimlerde de görülen kadın ve erkek, Adem ve Havvalara dönüşür. Günümüzde de toplum yapısı ve inançlar doğrultusunda yaşanan sıkıntılar olsa da eskiye göre erotizm, özgürce ifade edilmeye başlamıştır. Erotik düşünsel yansımaları destekleyen merak ve imgeler, sınırsız fantezilerin kurulmasına ve sanatçıda kendini var etme çabasına neden olur. Yaşamının anlamını arayan sanatçı içsel derinliğini ve düşsel özgürlüğünü deneysel çalışmalarıyla yaratım sürecini oluşturur.
Özet (Çeviri)
Eroticism is a feeling gets along with all curiosity and pleasures inside. That's why, it removes self from the judgement and prohibitions of the society. Eroticism affected the living and thinking creatures with thoughts becoming some games through body and sometimes forbidden feelings or ceremonial structures during centuries, also will bewitch the artist, has the creation in his soul, living the tides in the borders of dreams and feelings. As mind reaches the bewitched thoughts of virtuosity, in the process lived by the artist, has an effective role to gain freedom and satiety of pleasures. In paintings, the feeling of eroticism which unites sexuality and love, comes with its rich sensitivity. Eros and the human life affected with erosism, drags the artist inside. Eroticism appears as colour and form on canvas. The erotic feeling exposes the bareness of individual, tells an unartificial, undisguised memory. As art looks for and shows the truth, eroticism shows the reality of human nature. Each action happens for a demand of feeling. Now the secondary relationships precede the primary ones and the lives continued in a determined distance. Technology facilitates human lives but cause loneliness and individuality as a disadvantage. Women as for being the sex object of the relationships, degenerate their feelings by selling their bodies for any advertisements, caused the refined feelings to become superficial. Humans are always in a search; could not give up their pleasures and passions among all these superficial relationships. These feelings, begin with the first man's giving the forbidden fruit and continue by taking form from the attraction between the two sexes throughout the history. The women and men are seen on the paintings become Adams and Eves. Today there are some problems due to the structure of society and beliefs, eroticism expresses itself more freely in accordance with the past. The curiosity and the images supporting the erotic ideational reflections cause to have unlimited fantasies and the effort of an artist to exist. Within the internal depth and visional freedom, the artist, searching the meaning of life, forms the creation process with these experimental works.