Online alışveriş sitelerinin pandemi dönemindeki reklamlarının kurumsal sosyal sorumluluk açısından analizi
Analysis of online shopping sites' advertisements in the pandemic period in terms of corporate social responsibility
  1. Tez No: 689804
  2. Yazar: PELİN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş, Reklam, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Online alışveriş siteleri, Online Shopping, Advertising, Corporate Social Responsibility, Online shopping sites
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Geçmişten bugüne“Kurumsal Sosyal Sorumluluk”tüm dünyada önemi büyük olan ve etkileriyle toplumsal hayata yön veren ve olumlu katkılarda bulunan bir rek-lam stratejisidir. Şirketler yönünden sosyal sorumluluk; sosyal çevre tarafından şir-ketten istenilen ve şirketin zorunlu olmadığı halde gönüllü olarak uyguladığı faaliyet-ler olarak ifade edilmektedir. Özellikle toplumu olumsuz etkileyen, sarsan covid-19 gibi salgın hastalıklar, savaşlar, doğal afetlerde firmaların reklam içeriklerini etkile-mektedir. İnsanların böyle dönemlerde, işletmelerin zorunlu olmadan kendi istekle-riyle yaptığı faaliyetleriyle alakalı istekleri fazlalaşmaktadır. Covid-19 öncesinde de hedef kitle üzerinde manevi bir değer elde etmek için uygulanan sosyal sorumluluk faaliyetleri, covid-19 salgınının getirdiği zorluklarla daha fazla değerli hale gelmiştir. Covid-19 salgının getirdiği bir diğer zorluk ise getirilen yasaklar sebebi ile alışveriş faaliyetlerinin yüz yüze değil internetten gerçekleştirilmesidir. Bu yüzden insanların internetten ihtiyaçlarını karşılamaları için güven duydukları on-line alışveriş sitele-rinden alışveriş yapma gerekliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışma; Covid-19 da Türki-ye'nin önde gelen online alışveriş sitelerinin (Trendyol,Getir,YemekSepeti ,Gittigidiyor), salgın sürecinde tv de en çok yayınlanan reklamlarının Kurumsal sosyal sorumluluk açısından incelenmesini kapsamaktadır.Çalışmada, söz konusu reklamların incelenmesinin yöntemi olarak göstergebilimden yararlanılmıştır.Sonuç olarak;Pandemi döneminde on-line alışveriş siteleri tarafından kurumsal sosyal so-rumluluk kavramı farklı şekillerde işlenmiş ve kullanıcıları ve paydaşları tarafından olumlu karşılanmış ürün çeşitliliği artmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present,“Corporate Social Responsibility”is an advertising strategy that has great importance all over the world and that shapes social life with its effects and makes positive contributions. Social responsibility for companies; It is expressed as the activities requested from the company by the social environment and which the company implements voluntarily even though it is not compulsory. Particularly, epidemics such as covid-19, which negatively affect the society, affect the advertising content of companies in wars and natural disasters. In such periods, people's desires about the activities of the enterprises that they do voluntarily without being obligatory increase. Social responsibility activities, which were applied to gain a moral value on the target audience before Covid-19, have become more valuable with the difficulties brought by the covid-19 epidemic. Another difficulty brought by the Covid-19 epidemic is that shopping activities are carried out online, not face-to-face, due to the bans. For this reason, the necessity of shopping from online shopping sites that people trust in order to meet their needs on the internet has emerged. This work; In Covid-19, it covers the examination of Turkey's leading online shopping sites (Trendyol,Getir,YemekSepeti,Gittigidiyor) in terms of corporate social responsibility, the most broadcast advertisements on TV during the epidemic process. In the study, semiotics was used as the method of examining the advertisements in question. As a result, during the pandemic period, the concept of corporate social responsibility has been handled in different ways by on-line shopping sites and the product variety has increased, which has been positively received by its users and stakeholders.