Pandemi (Covid-19) sürecinde çevrimiçi tüketici davranışları üzerine bir araştırma
A research on online consumer behavior during the pandemic (Covid-19) period
- Tez No: 812975
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemi Dönemi, Tüketici Davranışları, E-ticaret, Çevrimiçi Tüketici, Online Alışveriş, Covid-19 Pandemic Period, Consumer Behaviors, E-commerce, Online Consumer, Online Shopping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Covid 19 Pandemi Dönemi, Dünya üzerinde büyük çaplı etkilere ve değişikliklere neden olmuştur. Covid 19 salgın hastalık pandemisi tüm dünya üzerinde ki insanların alışkanlıklarında yaşım biçimlerinde ve tüketim süreçlerinde değişikliğe maruz bırakmıştır. Bu çalışmada; Ülkemiz ticareti açısından önemli olan tüketici davranışının Covid 19 Pandemi döneminde, kriz sürecinden nasıl etkilendiğini sektörler bazında bölgelere ayırarak, sosyal faktörler değerlendirmeye dahil edilerek kapsamlı analiz çalışması hedeflenmektedir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde tüketici ve tüketici davranışı kavramları üzerine durulmuş, ikinci bölümde ise; Covid 19 pandemi süreci, pandemi sürecinin eticaret ve tüketici davranışları üzerine etkileri geniş olarak incelenmektedir. Çalışmanın uygulama bölümünde, Covid 19 döneminde, belirlenen 27 markanın e-ticaret sitelerinin aylık site ziyaret sayıları elde edilmiştir. Tüketicilerin yaşadıkları coğrafyaya bağlı olarak kısıtlamalardan etkilenme durumlarının web site ziyaretlerine olan etkisini anlayabilmek için 81 il için belirlenen 27 markanın 12 aylık aratma sıklıkları Google Trends uygulaması ile elde edilmiştir. Tüketicilerin online alışveriş davranışında coğrafi ve kültürel etkilerin analizini yapabilmek için 81 ilin GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) gelirleri ve Okuma yazma oranları TÜİK (2020) raporlarından elde edilmiştir. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics (versiyon 22.0, USA, IBM Corp., 2013) istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucu elde edilen bulgular yorumlanmış ve birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has caused significant effects and changes worldwide. The outbreak has affected people's habits, lifestyles, and consumption processes globally. Measures such as lockdowns, social distancing rules, avoiding crowded places, switching to online education and remote work have been implemented in Turkey as well. To examine the impact of these measures on consumer behavior in Turkey during the 12-month pandemic period from February 2020 to January 2021, the study divided the restrictions imposed into three categories based on the severity of the measures. The study aims to analyze the impact of the Covid-19 pandemic on consumer behavior in different regions and sectors by including social factors. The first section focuses on consumer and consumer behavior concepts, while the second section extensively examines the effects of the pandemic on e-commerce and consumer behavior. The study's application section used WebsiteIQ, a traffic data provider, to obtain monthly website visit numbers for 27 identified brands' e-commerce sites during the Covid-19 period. Google Trends application was used to determine the 12-month search frequency of the 27 brands for 81 cities to understand the impact of regional restrictions on website visits. TÜİK (2020) reports provided the Gross Domestic Product (GDP) and literacy rates for the 81 cities to analyze the geographical and cultural influences on online shopping behavior. The collected data was analyzed using IBM SPSS Statistics (version 22.0, USA, IBM Corp., 2013), and the study provided recommendations based on the findings.