Dil engeli olan ve olmayan kadınların doğum sonrası doğum memnuniyeti ve taburculuğa hazır oluşluk durumları
Postpartum birth satisfaction and readiness for hospital discharge of women with and without language barriers
  1. Tez No: 689851
  2. Yazar: ALEYNA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE YAĞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pospartum Dönem, Memnuniyet, Hastanın Taburcu Olması, Göçmenler, Anne Sağlığı, Postpartum Period, Pleasure, Patient Discharge, Immigrants, Maternal Health
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Dil engeli olan (Türkçe bilmeyen) ve dil engeli olmayan (Türkçe bilen) kadınların doğum sonrası doğum memnuniyeti ve taburculuğa hazır oluşluk durumlarının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan araştırma bir üniversite hastanesinde doğum yapan 360 kadınla gerçekleştirilmiştir. Veriler“Birey Tanılama Formu”,“Doğum Memnuniyeti Ölçeği (DMÖ)”ve“Hastane Taburculuğuna Hazır Oluşluk Ölçeği-Yeni Doğum Yapmış Anne Formu (HTHOÖ)”kullanılarak toplanmıştır. T testi, varyans, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, ki-kare ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Dil engeli olanların doğum sayısı olmayanlardan fazladır. Dil engeli olmayanların %47.4'ü sezaryen, olanların ise %46'sı normal doğum yapmıştır. Dil engeli olmayanların %28.9'u doğumhanenin soğuk ve ışıklı olmasından, olanların ise %36.8'i personel iletişiminden rahatsız olmuştur. Dil engeli olmayanların %72.7'si ve olanların tamamı ilk gün taburculuk eğitimi almıştır. Dil engeli olan ve olmayanların DMÖ ve boyutları ile HTHOÖ ve boyutları puanları arasında, yetenek alt boyutu hariç anlamlı bir fark saptanmamıştır. Dil engeli olmayan kadınların taburculuğa hazır oluşluk ölçeği toplam puan ortalaması 170.89 ±30, dil engeli olan kadınların ise 170.03±26 olarak bulunmuştur. Dil engeli olan kadınların taburculuk alt boyutlarından kişisel durum boyutu puan ortalaması 59.56±13, bilgi boyutu 52.65±15.33, yetenek boyutu 26.43±4, beklenen destek boyutu 32.23±11 bulunmuştur. Dil engeli olan kadınlarda ise bu alt boyutlar sırasıyla 59.65±11, 51.67±13, 25.11±4 ve 33.58±9 olarak bulunmuştur. Dil engeli olmayan kadınların doğum memnuniyeti ölçeği toplam puan ortalaması 81.16±14, dil engerli olan kadınların ise 81.03±12 olarak bulunmuştur. Sonuç: Göçmen kadınların Türk kadınları kadar doğum deneyimlerinden memnun kaldıkları ve hastaneden taburculuğa hazır oldukları bulunmuştur. Bu durum Suriye'li kadınların aldıkları sağlık bakım hizmetini yeterli bulduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Postpartum birth satisfaction and readiness for discharge of women with (WLB) and without language barriers (WNLB) were examined. Method: The descriptive and cross-sectional study was conducted with 360 women gave childbirth in university hospital. The data were collected by“Identification Form”,“Birth Satisfaction Scale (BSS)”and“Readiness for Hospital Discharge Scale (RHDS)”. T test, variance, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, chi-square and correlation analysis were applied. Results: Birth numbers of WLB is higher than WNLB. WNLB 47.4% had cesarean and WLB's 46% had vaginal birth. WNLB's 28.9% disturbed from cold and lighted delivery room and WLB's 36.8% disturbed from personel communication. WNLB's 72.7% and all WLBs had discharge training on first day of birth. Except ability subscale, no difference was found between BSS and subscales or RHDS and subscales scores of WNLBs and WLBs. The mean score of the readiness to discharge scale of women without language barriers was found to be 170.89 ±30, and 170.03±26 for women with language barrier. Among the discharge sub-dimensions of women with language barriers, the mean score of the personal situation dimension was 59.56±13, the knowledge dimension was 52.65±15.33, the ability dimension was 26.43±4, and the expected support dimension was 32.23±11. In women with language barriers, these sub-dimensions were 59.65±11, 51.67±13, 25.11±4 and 33.58±9, respectively. The total mean score of the birth satisfaction scale of women without language barriers was found to be 81.16±14, and it was 81.03±12 for women with language barriers. Conclusion: WLBs were satisfied from their childbirth experience and ready for hospital discharge as much as WNLBs. This shows that Syrian women find health care service sufficient.