Sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitim hakkındaki tutumlarının incelenmesi
Examination of classroom teachers' attitudes towards distance education
- Tez No: 689889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, öğretmen, pandemi, tutum, uzaktan eğitim, Child, teacher, pandemic, attitude, distance education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı pandemi döneminde uzaktan eğitim uygulamalarını kullanan öğretmenlerin uzaktan eğitim tutumlarının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da görev yapan 377 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma veri araçlarını Ağır (2007) tarafından hazırlanan“Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği”ve demografik bilgi formu oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin SPSS v.23 programı kullanılarak yapılan istatiksel analiz sonuçlarına ulaşılmıştır. İki alt boyuttan oluşan ölçeğin toplamı için Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .925 iken,“Uzaktan Eğitim Avantajları”alt boyutunun Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .905 ve“Uzaktan Eğitim Sınırlılıkları”alt boyutunun Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .830 olduğu tespit edilmiştir. Ortaya çıkan bu sonuçlar doğrultusunda çalışmada kullanılan ölçeğin çok yüksek düzeyde bir güvenilirliğe sahip olduğu söylenebilir. Ölçek toplamının ve alt boyutlarının çarpıklık ve basıklık değerleri -1.5 ile +1.5 arasında olup, normal dağılıma sahip olduğu kabul edilmiştir. Bu sonuca göre ikili gruplarda bağımsız gruplar t testi, üç ve üzeri gruplarda tek yönlü varyans (ANOVA) analizleri kullanılmıştır. Araştırmamızda öğretmenlerin uzaktan eğitim tutum düzeyinin olumluya yakın bir düzey sergilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin eğitim verdiği yaş grubu, cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu, uzaktan eğitim bilgisi, daha önceden uzaktan eğitim verme durumu gibi değişkenler incelenmiş olup anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir. Fakat öğretmenlerin eğitim verdiği yaş grubunun gelişim özellikleri ile ilgili sorduğumuz soru ile uzaktan eğitime karşı tutumu arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Çalışmamıza katılan öğretmenlerin %59.4'ü uzaktan eğitimi çocuklarının gelişim seviyesine uygun bulmamakta fakat uzaktan eğitime karşı olumluya yakın bir tutum sergilemektedir. Özellikle 1. sınıf öğretmenlerinin %81.8'i uzaktan eğitimi çocukların gelişim seviyesine uygun bulup bulmadıklarına dair soruya hayır cevabı vermiştir. Ayrıca araştırmamızda öğretmenlerin %97.1'i uzaktan eğitim sürecinde öğrencilere yardım eden ebeveyn sorusuna anne cevabı vermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes of the teachers who use distance education applications during the pandemic period. The sample of the study consists of 377 primary school teachers working in Istanbul. The research data constitute the“Distance Education Attitude Scale”prepared by Ağır (2007) and a demographic information form. The results of the statistical analysis of the data in the study were obtained using the SPSS v.23 program. While the Cronbach Alpha reliability coefficient for the total of the scale consisting of two sub-dimensions was .925, the Cronbach Alpha reliability coefficient of the“Distance Education Advantages”sub-dimension was .905 and the Cronbach Alpha reliability coefficient of the“Distance Education Limitations”sub-dimension was .830 In line with these results, it can be said that the scale used in the study has a very high level of reliability. The skewness and kurtosis values of the scale total and its sub-dimensions are between -1.5 and +1.5 and it is accepted to have a normal distribution. According to this result, independent groups' t test in paired groups and one-way analysis of variance (ANOVA) in groups of three and above were used. In our study, it has been concluded that the distance education attitude level of teachers is close to a positive level. In addition, variables such as the age group, the gender, seniority, educational status, knowledge of distance education, previous distance education status, the parents who support distance education were examined, and no significant difference was found. However, the teachers' attitude shows a significant difference in terms of their answers about the developmental level of the children and their distance education. 59.4% of the teachers participating in our study do not find distance education appropriate for the development level of their children, but they have a positive attitude towards distance education. Especially 81.8% of the 1st grade teachers answered that they do not find distance education suitable for the developmental level of childeren. In addition, 97.1% of the teachers in our study gave the answer“mother”to the question about the parents helping students in the distance education process.