Hipoparatiroidi tanılı hastalarda yaşam kalitesinin ve eşlik edebilecek depresyon ile anksiyetenin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and accompanying depression and anxiety in patients with hypoparathyroidism
- Tez No: 689955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇİFTÇİ DOĞANŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoparatiroidi, hipokalsemi, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, Hypoparathyroidism, hypocalcemia, quality of life, depression, anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Hipoparatiroidizm, çeşitli semptom ve komplikasyonlarla seyredebilmekte ve bu durum hastaların genel iyilik halinin bozularak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmekte, depresyon ile anksiyete eşlik edebilmektedir. Biz bu çalışmamızda, hipoparatiroidi hastalarında yaşam kalitesini, eşlik edebilecek depresyon ile anksiyeteyi ve buna etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız, hastanemiz Endokrinoloji polikliniğine başvuran hipoparatiroidi tanılı 52 hastanın dahil edildiği kesitsel bir çalışmadır. Veriler; sosyodemografik özellikleri ve yaşam kalitesi, depresyon, anksiyeteye ilişkin bilgileri içeren hasta bilgi formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği kullanılarak toplandı. Ek olarak antropometrik ölçümleri, biyokimyasal ve hormonal profilleri ölçülerek kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın (48 kadın, 4 erkek) yaş ortalaması 46±9 yıldır. Tüm hastalarımızda, sigarayı bırakmış olmanın hipoparatiroidide yaşam kalitesini azalttığı ve depresyon skorlarını arttırdığı belirlendi. Semptomatik seyredenlerin yaşam kalitesi neredeyse tüm alanlarda daha düşükken; hipoparatiroidi etiyolojisi veya mevcut komplikasyonlar ile incelenen parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Yüksek serum fosfor düzeyi ve CaXP düzeyinin, yaşam kalitesini mental alanlarda azalttığı belirlendi. Serum PTH, Ca, Mg, ALP, vitamin D düzeylerinin yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete üzerine etkisi bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, hipoparatiroidi hastalarında biyopsikososyal yaklaşımın bütüncül olarak değerlendirilmesi, endokrinolojik ve psikiyatrik sorunlarının ortak olarak tanımlanması gerektiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypoparathyroidism may progress with various symptoms and complications, and this condition may deteriorate the general well-being of the patients and negatively affect their quality of life, and may accompany depression and anxiety. In this study, we aimed to evaluate the quality of life, accompanying depression and anxiety and the factors affecting it in patients with hypoparathyroidism. Materials and Methods: Our study is a cross-sectional study including 52 patients with hypoparathyroidism who applied to the Endocrinology outpatient clinic of our hospital. Data were collected using the patient information form, which includes information on sociodemographic characteristics, quality of life, depression and anxiety, SF-36 Quality of Life Scale, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory. In addition, anthropometric measurements, biochemical and hormonal profiles were measured and recorded. Results: The mean age of our patients (48 females, 4 males) was 46±9 years. In all our patients, it was determined that smoking cessation decreased the quality of life in hypoparathyroidism and increased depression scores in hypoparathyroidism. While the quality of life of those who are symptomatic is lower in almost all areas; no significant correlation was found between the etiology of hypoparathyroidism or existing complications and the parameters examined. It was determined that high serum phosphorus level and CaXP level decreased the quality of life in mental areas. There was no effect of serum PTH, Ca, Mg, ALP, vitamin D levels on quality of life, depression and anxiety. Conclusion: The results of our study showed that the biopsychosocial approach should be evaluated holistically in hypoparathyroid patients and their endocrinological and psychiatric problems should be defined jointly.